Zárolták Egyiptomban két civil szervezet vagyonát

MTI

2017. január 11., szerda 18:36

Egy egyiptomi bíróság szerdán elrendelte két nem kormányzati szervezet vagyonának befagyasztását. A nyomozást az egyiptomi hatóságok még évekkel ezelőtt azzal a gyanúval indították a civil szervezetek ellen, hogy azok illegális úton kapnak pénzügyi támogatást külföldről.

A bírósági intézkedés értelmében a Nazra nevű feminista csoportnak, illetve annak alapítójának, Mozn Hasszan nőjogi aktivistának a vagyonát fagyasztják be. A másik érintett az Arab Büntetőügyi Reformért Szervezet és annak alapítója, Mohamed Zarea emberi jogi aktivista.

Szeptemberben a bíróság hasonló vádakkal öt másik egyiptomi emberi jogi szervezet és három további nem kormányzati szervezet vagyonának befagyasztását rendelte el. Az intézkedés miatt akkor az ENSZ „súlyos aggodalmának” adott hangot.

Az egyiptomi igazságszolgáltatás 2011 óta rendszeresen indít eljárásokat civil szervezetek ellen azzal a váddal, hogy azok illegális külföldi pénzügyi forrásokat fogadnak el. Kairó a kampány keretében elrendelte számos nem kormányzati szervezet felszámolását, 2014-ben pedig 43 embert – köztük külföldi állampolgárokat is – több év börtönbüntetésre ítéltek. Legutóbb novemberben szűkítették még tovább az egyiptomi civil társadalom mozgásterét azzal, hogy törvényt fogadtak el a civil szervezetek működésének korlátozásáról.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.