Zavargás: a rendőr és áldozata is afroamerikai volt

MTI

2016. szeptember 21., szerda 08:37, frissítve: szerda 09:37

Az Egyesült Államok egyik déli szövetségi államában, Észak-Karolinában zavargások törtek ki, miután egy rendőr lelőtt egy fekete férfit – hasonló esetek már többször előfordultak az elmúlt hónapokban.

Az észak-karolinai Charlotte városban rendőrök intézkedés közben lőttek agyon egy férfit, még kedd délután, estére pedig már szinte lángba borultak a város utcái.

A rendőrök délután érkeztek egy háztömbhöz, hogy letartóztassanak egy körözött férfit. Mint kiderült az intézkedő rendőrök beszámolójából, a 43 éves Keith Lamont Scott nem volt azonos a körözött bűnözővel, ám amikor kiszállt az autójából, fegyver volt nála, s mivel azt hitték, hogy közvetlen fenyegetést jelent a számukra, egyikük azonnal lőtt.

Az agyonlőtt férfi családja szerint a rendőrök nem úgy adták elő az esetet, ahogyan valójában történt, mert a férfinál nem fegyver, hanem könyv volt, és éppen az iskolából hazatérő fiát várta.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Kedd este Charlotte utcáit tüntetők lepték el, és utakat zártak el. A kiérkező rendőröket körbevették, többet közülük megsebesítettek. A gázmaszkos rendőrök könnygázgránátokat vetettek be.

A rendőrség nyilvánosságra hozta: nemcsak az áldozat, hanem az őt agyonlövő rendőr is afroamerikai. A rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem példátlan a brutális fellépés

Péntek este az oklahomai Tuslában is agyonlőttek a rendőrök egy fekete férfit, a 40 éves Terence Crutchert. Az autója lerobbant az út közepén, az arra járó rendőrök pedig megálltak kideríteni, mi történt. Amikor kiszálltak, Crutcher állítólag agresszívan közeledett feléjük, és nem követte a hatósági utasításokat. A lövést egy 42 éves rendőr nő, Betty Jo Shelby adta le azután, hogy a fekete férfi nem ereszkedett térdre, sőt az autójába nyúlt valamit keresve. Később kiderült, hogy Crutchernél egyáltalán nem volt fegyver, a nyomozók viszont kábítószerre bukkantak a járműben. A tuslai rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.

A Crutcher család és ügyvédje azt állítja, hogy egy hétfő délután nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint Crutcher keze a levegőben volt már, mikor eldördült a lövés, azaz egyértelműen rendőri túlkapás történt.

A család békés tüntetésre szólított fel a hatalommal való visszaéléssel szemben. A helyi rendőrőrs előtt több százan követelték Shelby elbocsátását kedd este, rendbontás nem történt.

A múlt héten fegyveres rabláshoz riasztott rendőrök lőttek agyon egy afroamerikai fiút, aki, mint később kiderült, az éles fegyverre megszólalásig hasonlító légpisztolyt vett elő. Néhány hónapja pedig egy földön fekvő, a kezét magasba emelő, fegyvertelen fekete férfit lőtt meg egy rendőr. A fekete szakápoló volt, aki egy autista embert próbált rábeszélni, hogy térjen vissza az otthonba, ahonnan megszökött. Amikor a sebesült férfi kérdőre vonta a rendőrt, hogy miért lőtt rá, az csak annyit mondott: „nem tudom”.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.