"Zavarodott, buta" kampányt folytat Romney

Kovács N. László

2012. július 6., péntek 15:00

Kemény hangú szerkesztőségi cikkben ostorozza Mitt Romney-t a The Wall Street Journal, az amerikai konzervatívok vezető lapja.

A támadást a Romney-kampánycsapat egy szerencsétlen és igen amatőr húzása váltotta ki. A jelölt egyik közeli tanácsadója ugyanis egy televíziós műsorban úgy fogalmazott: egyetért Obamával, az egészségügyi törvény szerződéskötési kötelezettségét nem adónak, hanem inkább büntetésnek tartja. A véleményt kicsivel később egy másik vezető Romney-ember is megismételte, ezzel pedig az elnökjelölt kampánya gyakorlatilag ellentmondott az amerikai konzervatívok nagy részének, akik a legfelsőbb bíróság döntése óta az „Obama új adót vet ki” kezdetű mantrát ismételgetik. Romney, hogy mentse a menthetőt, kicsivel később már arról beszélt, a kötelező biztosítás mégiscsak adó, ezzel azonban csak azt bizonyította be, hogy „zavarodott is, nem csupán politikailag tehetségtelen” – fogalmaz a Journal.

A lap szerint Romney „történelmi lehetőség előtt áll”, mely azonban tehetetlenségének köszönhetően lassan, de biztosan kicsúszik a kezei közül. A fő ok a lustaság és a hozzá nem értés, véli a Journal. „A kampánycsapat azt hiszi, hogy minden veszély nélkül behajózhat a Fehér Házba, ha minden nap elmondja, hogy a gazdaság bűzlik, és az egész Obama hibája. Napi lánclevelük üzenete is ennyi: az elnök nem jól végzi dolgát. Köszi, srácok, de ezt már tudjuk. Ideje lenne, hogy arról halljunk, pontosan mi is a probléma, és mit fog Romney jobban csinálni” – szól a cikk.

Az írás további bizonyítéka a Romney és a News Corp. mogul Rupert Murdoch közt fennálló ellenszenvnek. A milliárdos sajtómágnás múlt héten több Twitter-üzenetben is a republikánus jelöltet kritizálta: amiért nem száll szembe keményebben Obamával, amiért túlságosan is biztonsági játékot játszik, amiért igazi profik helyett régi barátai irányítják a kampányát. Ha pedig a Journal és a Fox – az amerikai konzervatívok legnépszerűbb és legbefolyásosabb orgánumai – Romney ellen fordulnak, annak komoly negatív következményei lehetnek.

(The Wall Street Journal)

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.