Zöld utat kapott Obama legfontosabb törvénye

LM

2012. június 28., csütörtök 18:58, frissítve: csütörtök 19:53

Az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Barack Obama elnök egészségügyi reformja megfelel az alkotmánynak; a testület megerősítette a reform központi elemét, a kötelező egyéni egészségbiztosítást.

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testülete 5:4 arányban hagyta jóvá a reformot, amelyet az Obama-elnökség legfontosabb törvénycsomagjának tartanak. A legfelsőbb bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az egyéni kötelező biztosítás bevezetését – a kormány álláspontjával szemben – nem a kereskedelmet, hanem az adók kivetését szabályozó alkotmányos rendelkezések teszik lehetővé.

Obama győzelme

Barack Obama amerikai elnök kijelentette: a legfelsőbb bíróság döntése, amellyel egészségügyi reformja mögé állt, győzelem minden amerikai számára, életük biztonságosabbá fog válni. Az elnök csütörtöki televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy nem akarja újraharcolni a két éve, a törvény elfogadásakor megvívott politikai csatákat, sem pedig visszatérni a kiindulóponthoz. Rámutatott, hogy az egészségügyi reform valamikor kétpárti támogatásra támaszkodhatott, mások mellett republikánus kihívójáéra, Mitt Romney-éra is.

Mitt Romney visszavonná

Elnökségem első napján vissza fogom vonni az egészségügyi reformot – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Mitt Romney, a Republikánus Párt hivatalos elnökjelölti posztjának várományosa. „Amit a legfelsőbb bíróság nem tett meg ülésének utolsó napján, azt majd megteszem én az elnökségem első napján” – hangoztatta televíziós beszédében Romney.

A volt massachusettsi kormányzó szerint a legfelsőbb bíróság csak arról ítélkezett, hogy alkotmányellenes-e a törvénycsomag, de arról nem, hogy jó politika-e az abban foglaltak végrehajtása, amely szerinte több ezer milliárd dollárral növelné meg az államadósságot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.