Zöld utat kaptak a szélsőséges radikálisok

tt

2012. május 7., hétfő 18:03, frissítve: hétfő 18:05

Engedélyezte a bíróság egy német szélsőjobboldali törpepártnak hétfőn, hogy az iszlám vallást bíráló karikatúrákkal kampányoljon.

A vallási plakátok betiltását Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere kezdeményezte, miután az elmúlt napokban több erőszakos összecsapás történt a hét végi parlamenti választásokra készülő tartományban a szalafista iszlám radikális hívei és az iszlámot kifigurázó karikatúrákkal kampányoló Pro NRW párt támogatói között.

Az arnsbergi és mindeni közigazgatási bíróság ítéletei szerint nem bizonyítható, hogy az iszlám vallást sértő karikatúrákkal való kampányolás veszélyt jelent a közrendre és közbiztonságra nézve.

Ahogyan arról korábban az MNO beszámolt, május elsején nyolcvanegy szalafistát vettek őrizetbe Solingenben az után, hogy a radikális iszlamisták rendőrökre támadtak. Az incidens akkor robbant ki, amikor a jobboldali populista Pro NRW párt (az iszlám visszaszorításáért, egyebek mellett újabb mecsetek németországi építése ellen küzdő pártocska) hívei iszlámbíráló karikatúrákat emeltek magasba a solingeni mecset közelében.


Az iszlám visszaszorításáért – egyebek mellett újabb mecsetek németországi építése ellen – küzdő jobboldali populista Pro NRW szombati bonni kampányrendezvényén súlyos összecsapás történt radikális szalafisták és a rendőrség között, amely során 29 hatósági személy sérült meg, közülük ketten súlyosan. Egy 25 éves iszlamista fiatallal szemben háromrendbeli hivatalos személy elleni emberölési kísérlet miatt emeltek vádat az eseményeket követően, összesen 109 muszlimot vettek őrizetbe.

A németországi muszlimok központi tanácsa elítélte a történteket. „Határozottan elhatárolódunk azon erőszakos muszlimoktól, akik önbíráskodásra biztatnak és rendőrökre támadnak” – közölte a vallási szervezet főtitkára.
A Pro NRW kampánya először május elsején vezetett összecsapásokhoz. Akkor nyolcvanegy szalafistát vettek őrizetbe az után, hogy radikális iszlamisták rendőrökre támadtak Solingenben. Az incidens akkor robbant ki, amikor a párt hívei iszlámbíráló karikatúrákat emeltek magasba a helyi mecset közelében.

Hannelore Kraft, a tartomány szociáldemokrata (SPD) miniszterelnöke hétfőn kemény fellépést ígért mind a szalafistákkal, mind a Pro NRW provokációival szemben. „Nem fogjuk eltűrni a jogállam és rendőreink elleni támadásokat” – nyilatkozta a Bild bulvárlap hétfői számában. A szintén SPD-s Jägert korábban a kereszténydemokraták azért kritizálták, mert csak a Pro NRW ellen kezdeményezett eljárást, a szalafisták ellen nem.

Németországban hetek óta belpolitikai viták homlokterében áll radikális iszlamisták akciója, amelynek révén 25 millió német nyelvű koránt akarnak ingyen szétosztani nagyobb városok sétálóutcáiban. A szalafisták állítólagos célja az iszlám igazi arcának megismertetése a németekkel, a hatóságok azonban arra gyanakszanak, hogy valójában újabb híveket akarnak toborozni radikális mozgalmuk számára.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.