Lövöldözés egy zsidó iskola előtt + Videó

TK

2012. március 19., hétfő 09:11, frissítve: hétfő 12:41

Egy ismeretlen férfi többször rálőtt gyerekek és szülők egy csoportjára hétfőn reggel egy zsidó iskola előtt a dél-franciaországi Toulouse-ban. Egy felnőttnek és három gyereknek halálos sebesülést okozott, majd mopeden elmenekült – közölte a francia főügyész és több szemtanú.

Michel Valet főügyész szerint a tettes válogatás nélkül lőtt azokra, akik a helyszínen voltak.

A rendőrség nem sokkal korábban úgy számolt be az esetről, hogy lövöldözés volt az iskola előtt, és az esetnek vannak áldozatai. A lakónegyedet, amelyben az iskola található, a rendőrség kordonnal lezárta.

A körülmények összefüggést sejtetnek azzal a két esettel, amely az elmúlt egy hétben történt a térségben.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy megerősíti a zsidó iskolákra vonatkozó biztonsági intézkedéseket, és hogy Claude Guéant miniszter a helyszínre utazik. A helyszínre utazik Nicolas Sarkozy államfő is – jelentette be a franciaországi zsidó intézmények szövetségének elnöke.

„Ezzel a gyalázatos tragédiával a francia köztársaságot támadták meg” – mondta az Nicolas Sarkozy államfő, a jobboldal jelöltje mielőtt a franciaországi zsidó intézmények szövetségének elnökével a helyszínre indult.

Szocialista riválisa, Francois Hollande közleményben jelentette be: ő is Toulouse-ba utazik, hogy „kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok családjainak, valamint Franciaország zsidó közösségének”.

Marine Le Pen is elítélte a történeteket, s azt kérte a hatóságoktól, hogy „mindent tegyenek meg egy újabb tragédia megakadályozása érdekében”.

 

A franciaországi zsidó iskolák védelmét már korábban is meg kellett erősíteni.

A felnőtt halálos áldozat egy tanár, a három meghalt gyerek közül pedig legalább kettő a diákja volt.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője a hétfői gyilkosság hírére kifejezte megrendülését, és közölte: bízik abban, hogy Franciaország „maradéktalanul feltárja a történtek hátterét, és bíróság elé állítja az elkövetőket”.

Március 11-én szintén Toulouse-ban megöltek egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, 15-én pedig a várostól 50 kilométerre lévő Montaubanban három fiatal katonát. A tettes ott is mopeden menekült el a helyszínről. A két ügyben a rendőrség azóta nagy erőkkel nyomoz. Feltételezik, hogy a tettes vagy tettesek ugyanazok.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.