Mark Zuckerberg személyesen fog megjelenni az amerikai kongresszus előtt

MN

2018. március 27., kedd 19:27, frissítve: kedd 21:24

Mark Zuckerberg többszöri felhívásra úgy döntött, hogy elmegy a washingtoni kongresszus előtt megtartandó meghallgatására – tudósított a CNN amerikai hírtelevízió.

A Facebook szakemberei elkezdték összeállítani a sikercég 33 éves alapítója kongresszusi megnyilatkozásának a stratégiáját, azzal számolnak, hogy a meghallgatásra heteken belül sor kerülhet.

A CNN szerint a Zuckerbergre nehezedő nyomás túl nagy lett a törvényhozók, a média és a nyilvánosság részéről ahhoz, hogy elkerülje a személyes megjelenést a washingtoni törvényhozásban.

Korábban az MTI is tudósított arról, hogy nyilvánosságra hozták: a Facebook alapító-vezérigazgatója nem kíván megjelenni a londoni alsóház illetékes bizottságának meghallgatásán, amelyen arról kérdezték volna, hogy a Cambridge Analytica (CA) nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban.

A Cambridge Analytica egyik volt alkalmazottja a bizottság keddi meghallgatásán egyenes utalást tett arra, hogy egy hasonló profilú másik cég, amely „minden bizonnyal” együttműködött a CA-jel, a brit EU-tagságról 2016-ban tartott, a kilépést pártolók által szűk, 51,9 százalékos többséggel megnyert népszavazás eredményét is befolyásolhatta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt minapi feltáró riportja szerint a londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szóló reklámokkal, politikai üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

Az ügyet feltáró oknyomozó médiatevékenységbe bekapcsolódott a Channel 4 nevű, kereskedelmi alapon működő, de közszolgálati feladatokat is ellátó brit televíziós csatorna. A Srí Lanka-i üzletembernek álcázott riporter a Channel 4 beszámolója szerint rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója elmondja, cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat.

A Cambridge Analytica állítólag még 2014-ben megszervezett egy kvízjátékot a Facebookon azzal a meghirdetett céllal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. A játékban 270 ezer Facebook-profil tulajdonosa vett részt, és a cég az ő Facebook-ismerőseik hálózatának elérésével fért hozzá összesen 50 millió, zömmel amerikai Facebook-profil tulajdonosának adataihoz, tudtuk és beleegyezésük nélkül.

Mindezek alapján a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins a múlt héten levelet intézett Mark Zuckerberghez, kérve, hogy a Facebook vezérigazgatója jelenjen meg a bizottság előtt, és válaszoljon a testület kérdéseire.

Zuckerberg azonban a Facebook által kedden ismertetett válaszlevelében közölte: maga helyett vagy Mike Schroepfert, a cég technológiai vezetőjét, vagy Chris Cox termékfejlesztési ügyekben illetékes vezérigazgató-helyettest delegálná a meghallgatásra. Zuckerberg levele szerint ők azok, akik kellően széles körű szakértelemmel tudnak válaszolni a londoni parlamenti bizottság „e bonyolult ügyben” felmerülő kérdéseire.

Damian Collins a BBC-nek nyilatkozva kedden azt mondta: az alsóházi testület „jobb híján” Chris Cox termékfejlesztési vezérigazgató-helyettest várja a húsvéti parlamenti szünet utáni első héten.

Christopher Wylie, a Cambridge Analytica egykori kutatási igazgatója, aki elsőként tett közzé értesüléseket a Facebook-adatok gyűjtéséről és felhasználásáról, ugyanennek a bizottságnak a keddi meghallgatásán azt mondta: meggyőződése szerint az Aggregate IQ nevű kanadai adatkezelő társaság, amelynek szolgáltatásait az EU-népszavazás brexittáborát összefogó Vote Leave kampánycsoport használta, gyakorlatilag a Cambridge Analytica társcége volt, és merített a CA adatbázisából.

A Vote Leave csoportot az elmúlt napokban az a vád érte, hogy csalárd módszerekkel, más brexitpárti kampánycsoportokkal összejátszva túllépte törvényes kampányköltség-keretét. E vádakat a brit választási bizottság vizsgálja.

Wylie a keddi bizottsági meghallgatáson azt mondta: meg kell vizsgálni azt is, hogy az Aggregate IQ adathasználati tevékenysége megfelelt-e a törvényi előírásoknak a népszavazási kampányban.

A volt CA-alkalmazott szerint „teljesen észszerű az a feltételezés”, hogy az Aggregate IQ nagyon jelentős szerepet játszott a brexittábor népszavazási győzelmében, és az is, hogy az EU-referendumon más eredmény születhetett volna, ha nem történt volna „csalás”.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.