Az Auchan egyik áruházánál tüntettek a bérkompenzáció miatt + Képriport

2012. április 7., szombat 13:04, frissítve: szombat 19:07

Demonstrációt tart szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Budapesten, az Auchan Szentendrei úti áruházánál a dolgozók elmarad bérkompenzációja miatt.

A KASZ Auchannál működő alapszervezetének képviselői délelőtt átadták petíciójukat a cégvezetésnek. Az érdekképviselet azt kéri,  hogy a munkavállalóknak ne legyen kevesebb a nettó munkabérük az idén, mint tavaly volt. Ragaszkodnak a dolgozóknak nyújtott szociális juttatások megőrzéséhez is.

A petíció átadása után Melis Lászlóné, az alapszervezet titkára a sajtó megjelent képviselői előtt elmondta: a kormány által elvárt béremelést kérik, de ettől a cég elzárkózott. Ehelyett egyéni teljesítmény alapján 0-2 százalék közötti bruttó emelést ajánlottak. Ezt a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak.

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója azt közölte, ha megadnák a bérkompenzációt, az 400-500 ember munkahelyébe kerülne, de az Auchan nem akar dolgozókat elbocsátani. Úgy fogalmazott, a nettó bérek csökkenése a cégen kívül álló okok miatt következett be. Azt nem tudják vállalni, hogy a jelenlegi visszaeső forgalom mellett olyan bérfejlesztést hajtsanak végre, ami a következő időszakban nem tartható.

A demonstráció szombat reggel 6-tól este hét óráig tart az áruház parkolója előtti közterületen. Az MTI helyszínen lévő tudósítójának tapasztalatai szerint a délelőtti órákban 100-200 demonstráló táblákat tartva hívta fel a figyelmet a cégnél kialakult helyzetre.

Pénteken a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a Metro Kereskedelmi Kft. budaörsi áruházánál tartott demonstrációt a bérkompenzáció elmaradása miatt. Bővebben>>>

Forrás: MTI