Tapírság lett volna oda...

KüllőnÉlő

2011. december 6., kedd 08:45

Négy helyre lakatolhattam volna a biciklit az Aranytíz előtt. Könnyű volt a választás, mivel nem vagyok tapír, és jártam már pórul rossz döntésem következtében. Parkolás kerékpárral.

Mozgalmas az élet, kénytelen vagyok napjában akár négy-öt különböző helyen is parkolni. (Aki a „parkírozik” igét használja parkolási értelemben, legyen szíves mértéktelenül magába szállni, miután megnézte a cirkalmas kifejezés valódi értelmét. Bátorításul íme a szótári elérés linkje.) Vannak szempontjaim, amik szerint valahová odalakatolom a biciklit, különösképpen azért, mert az állítólag legbiztonságosabb U-lakat helyett csak egy fokozattal gagyibbat használok. (Nem akartam, de nem is tudtam Szamárnál drágább lakatot venni...)

PARKÍROZÁS
Vezetékes hírközlőközpontokban a várakozó hívások automatikus besorolása a jelentkezés sorrendjében. Csak várakozásos üzemmódban használatos, hosszabb átlagos várakozási idő esetén. Kézi üzemelésű rendszerekben a kezelő a jelentkező hívásokat besorolja és osztályozza, automatikus kapcsolórendszerekben azonban parkírozás nélkül a hívásigényeket véletlenszerűen nem jelentkezésük sorrendjében elégítik ki. A parkírozást megvalósító kapcsolórendszert parkírozó áramkörnek nevezik. Főbb egységei: a hívásokat fogadó és azonosító egység, a hívások sorrendjét tároló memória és a rendszer működését összehangoló vezérlőegység. A tároló kiterjesztésével a parkírozható vonalak száma tetszés szerint növelhető. A parkírozó telítődésével a további torlódó hívások általában elvesznek - egészen addig, amíg a parkírozóban újabb hívás számára hely nem ürül parkírozás, ezeket tehát meg kell ismételni. Jelentős többletköltségei miatt parkírozást csak akkor alkalmaznak, ha a hívások egyenlőtlen kielégítéséből adódó várakozási idő jelentős kényelmetlenséget okozhat a torlódáskor jelentkező hívó feleknek.
(Forrás: Kislexikon, Lapoda Multimédia)

A napokban az Aranytíz tájékán volt dolgom. Odabent a dohányzás sem megengedett – mint azt két bosszús látogató a kultúrházból kifelé jövet tárgyalta –, a várható szigor miatt ezért nem vállaltam fel egy olyan konfliktust, hogy Szamarat az épületen belül helyezzem el. Zárójel: kultúrterületen azért nem mindig érdemes „bringás k*csögnek” tűnni.

Választhattam tehát az alábbi, szabadtéri lehetőségek közül:

– pinceablak vasrácsa
– parkolóóra
– KRESZ-tábla
– társasházi lépcsőforduló, állandóan nyitott kapu mögött

Hogy a pinceablak rácsát miért nem választottam, az mindjárt kiderül, de nem lett volna annyira böszme választás, az ablak pudvás üvege ugyanis közölte velem, hogy vizuális szerepét régóta nem tölti be már. A parkolóóra viszont tapírság lett volna, ezt könnyű végiggondolni. X. Y. odamegy a kék P betűhöz, bedobálja a zsetont, közben a gatyója/szoknyája szépen felveszi a láncom által diktált mintát. Nem lehet kimosni. Talán nem is szabályos, de ennek nem néztem utána, lényeg, hogy nem lakatolnék parkolóórára, ennyi emberség (ööö... autósság) van bennem. Társasházi lépcsőforduló? Rossz emlékek. 2007-ben a Búza utcában próbáltam ilyesmivel trükközni, egy panelház lépcsőháza alá tuszkoltam be Szamár elődjét, le is lakatoltam, majd egy második emeleti lakásban töltöttem egy órát. Közben a biciklit ellopták. Hogy tehették? Úgy, hogy olyan helyre volt téve, ahol igaz, hogy nem látszik, de valaki látta, hogy bementem oda vele, és azt is láthatta, hogy nem viszem föl, amikor meg szétcsapta a lakatot, zavartalanul tehette meg az eldugott lépcsőfordulóban...Naná, hogy itt jön a tanulság – a KRESZ-táblát választottam, mert egyrészt keskeny, tehát a kerékpár váza és kereke is belefér a rögzítésbe, másrészt sűrűn lakott, belvárosi részen talán nem fűrészelik el a táblát, harmadrészt pedig – és ez az a szempont, amit minden parkolásnál legelőször mérlegelek – talán nem fognak ordas műveletekbe a nyílt utcán, hisz láthatják vagy bármikor megzavarhatják őket.

Ne legyenek illúzióink, a számítógép világából is tudhatjuk, hogy a bűnözés mindig előrébb fog járni egy lépéssel, de azért érdemes a fejükkel gondolkodni. Szamár esetében eddig bevált. Nem fogom letagadni, ha ellopják.