Bemutatóra készülnek, és kitartó türelemre intenek a Veszprémi Petőfi Színházban

A Kezed örökké szorítom című darab Csehov és szerelme, Olga Klipper között hat éven át váltott, négyszáz szerelmes levelet dolgozza föl.

Gőz József Miklós
2021. 04. 09. 10:00
null
Anton Csehov és Olga Klipper rekvizitumai és az első felvonás szövegkönyve Fotó: Veszprémi Petőfi Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli módon – online és jelenléti formában is – tartották meg a Veszprémi Petőfi Színházban Carol Rocamora Kezed örökké szorítom című darabjának az olvasópróbáját. A darabot az igazgató-rendező Oberfrank Pál így jellemezte: „Nagyon szép történet, levelezés. Szívszorító, hogy ez a kapcsolat időben ilyen rövid volt, távolságban pedig ilyen nagy. A mai világban elképzelhetetlen, hogy ilyen kevés időt töltsünk együtt a szerelmünkkel, és mégis ilyen távolságokba utazzunk el érte.”

A darab Csehov és szerelme, Olga Klipper között hat éven át váltott, négyszáz szerelmes levelet dolgozza föl. Bemutatja Csehov szenvedélytől fűtött, érzelmekkel és fájdalommal teli személyiségét. A levelek életre keltik nemcsak irodalmi és színházi pályafutásukat, hanem megindító és bensőséges kapcsolatukat is. Számos utalás hangzik el az író műveinek, a Sirálynak, Ványa bácsinak és a Cseresznyéskertnek a keletkezéséről is. A darabot Varga Szilvia és Kőrösi Csaba játssza.

Anton Csehov és Olga Klipper rekvizitumai és az első felvonás szövegkönyve
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Érdekes tárlatot is rendezett a Veszprémi Petőfi Színház. Hagyomány már náluk, hogy egy-egy bemutató köré kiállítást szerveznek, amely kapcsolódik a bemutatandó darabhoz. Mivel korábban Bródy Sándor Tanítónőjével is elkészültek, a tematika is a tanításhoz, az iskolához igazodott. Arra kérték munkatársaikat, hogy keressék elő iskoláskori fényképeiket, s hozzák be a színházba, mert abból lesz a kiállítás. A felhívásra sokan ajánlották fel iskolai fényképeiket, amelyek több tablón fértek csak el. Tettek egy csavart is a történetbe: felhívták a színház dolgozóit, hogy találják ki, kit ábrázolnak az egyes képek. Kiderült, kinek őrződtek meg a vonásai annyira, hogy a messzi múltból is felismerhető. A tippeket összegyűjtötték, s a kiállítás megnyitóján – amelyet a főpróba napján tartottak – kiderült, ki ismerte föl a legtöbb társát. A győztes jutalmat kapott.

Senki ne higgye azonban, hogy a járvány kellős közepén a színháziak csak magukkal voltak, vannak elfoglalva. Ápolják a közönségkapcsolataikat is. Ennek szép példája volt, amikor egy brigád útra kelt egy mikrobuszban, s tucatnyi iskolát keresett fel. A magyar kultúra jeles darabjaiból tartottak rögtönzött bemutatókat.

Folytatták akcióikat a térség idősotthonaiban is. Azzal keresték, keresik fel a járvány idején különösen magányos intézményeket, hogy az ott élők válasszanak maguknak műsorszámokat, amelyekből a művészek egy-egy videónyi összeállítást az interneten keresztül, testre szabottan juttatnak el hozzájuk, ezzel is enyhítve bezártságukat.

Nagy sikere volt a Maradj otthon, majd mi megyünk! című akciónak is. Eddig több mint százszor keresték fel hű közönségüket. Kétszer is a nagyérdemű elé álltak a Veszprémi ifjak pontja téren. Jelezték a közönségnek, amely részben az ablakokból, erkélyekről, részben a helyszínen élvezte a műsort, hogy a színház falain belül nem állt meg a szakmai munka. A képzeletbeli polcra egymás után kerülnek föl a gyerekeknek, az ifjaknak és a felnőtteknek szánt előadások, hogy az újranyitást követően kész produkciókkal tudják fogadni a nézőket. A zenés, mesés délelőttön a közönség által jól ismert kedves dalokat szólaltattak meg a színház művészeti és fiatal tehetségei: Módri Györgyi, Hirschl Laura, Horváth Csenge, Kőrösi Csaba, Keller Márton és Pásztor Márk. Számaikat a Dzsungel könyve, a Padlás című musicalekből, a Diótörőből és a Múlnak a gyermekévek… című zenés összeállításból vett dalokkal idézték fel a színház varázsát. Az esemény meglepetésprodukciója a Kitartó türelem című dal volt. A Kossuth-díjas Nagy Ferónak a Nyolc óra munka… kezdetű számának a zenéjére írt új szöveget Egresi Zsuzska. Ennek mottója: „Nyolc óra türelem, nyolc óra fegyelem, nyolc óra oltakozás!” A remek klip az interneten látható, hallható. Pozitív végkicsengésként az idézett mondat vége már a régire változott: nyolc óra szórakozás…

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_0G7phRK9Ts&t=4s[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.