Mély hit és cselekvő szeretet

Árpád-házi Szent Erzsébet történetét dolgozza fel Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical, amelyet szeptember 1-jén és 2-án láthat a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Szikora Róbert, Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde nagy sikerű darabját Cseke Péter rendezte, a látványos előadás főbb szerepeiben Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs, Buch Tibor, Szekeres Adrien, Szerednyey Béla, Szabó P. Szilveszter és Varga Miklós lép színpadra.

2023. 08. 21. 4:50
Szent Erzsébet
Fotó: Góg Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bán Teodóra a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője szerint a világhírű operaénekesek és táncművészek idei hangos sikerei után fontos, hogy szülessenek olyan nagy ívű magyar alkotások, mint Az Ég tartja a Földet musical, hiszen a közönség vágyik az igazán értékes és szórakoztató előadásokra. A musicalműfaj pedig a mai kor igényeinek, ízlésének megfelelő forma ahhoz, hogy a történelmünk egyik jelentős epizódját bemutassa.

Szent Erzsébet
Szent Erzsébet életét mutatja be a látványos musical. Fotó: Góg Zsolt

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje sikermusicalt szeptember 1-jén és 2-án tekinthetik meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadásban végigkövethetjük, ahogy Erzsébet életerős, tettre kész nővé, édesanyává válik. Mély hite cselekvő szeretetként áradt szét: menedékházat alapított árva gyermekeknek, kórházat a betegeknek. Ám Erzsébetet az udvari intrikák, anyósa ármánykodása, imádott férjének kényszerű távolléte, a szegénység, a pusztító járványok, az üldözés és kitaszítottság sem tudták megtörni.

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, a darab rendezője lapunknak korábban elmondta: Szent Erzsébet nyolcszáz évvel ezelőtt élt, de története ma is példa mindnyájunknak, hiszen egész életében másokat segített.

A Zsuffa Tünde által írt regényben és a musicalben is nagy hangsúlyt kap Erzsébet és IV. Béla szoros, szeretetteljes testvéri kapcsolata, valamint Gertrúd királyné. Zsuffa Tünde célja az volt, hogy magyar szentként ábrázolja Erzsébetet, aki a női eszmény megtestesülésévé vált, s megmutatta, hogy az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és múlhatatlan. Erzsébet attól szent, hogy úgy élt, ahogy a lelkiismerete diktálta. Az emberek iránti szeretete, valamint a hite a tetteiben nyilvánult meg. És annak ellenére, hogy el kellett hagynia szülőföldjét, hiszen a korona ezt követelte meg, a szíve mindig hazavágyott.

Szent Erzsébet a szegények és betegek oltalmazójává vált

A musical alkotói csapatának a célja az volt a kereszténység értékei és a magyar történelmi múlt hangsúlyozása mellett, hogy Magyarországon is felfedezzük és felemeljük a legismertebb szentet, aki a szegények és a betegek oltalmazója lett. 

Zsuffa Tünde lapunknak korábban arról beszélt, hogy a XIII. századról egy hiteles korképet, míg Erzsébetről egy hiteles portrét szeretett volna adni, közérthető stílusban. Árpád-házi Szent Erzsébet tehát a maga egyszerűségében jelenik meg a musicalben, s élete jó példa arra, hogy a hitről és a szeretetről nem csupán beszélni kell, hanem megélni.

Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde musicaljének szabadtéri bemutatóján nagyszerű dalok és hangszerelés, lenyűgöző látvány, felemelő történet és parádés szereposztás várja a közönséget a Margitsziget lombjai ölelte színpadon. 

A nagyszabású előadásban az ismert színészek mellett gyerekszereplők, énekes-ensemble-ok, táncosok, kaszkadőrök és artisták is szerepelnek.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Góg Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.