Animációs filmjeink sikerei

Mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy animációs nagyhatalom vagyunk. Jankovics Marcell, Rofusz Ferenc, Dargay Attila olyan alapokat teremtett, amire komoly épületet húzott Nepp József, Ternovszky Béla, újabban pedig Gauder Áron, s még nála is újabban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. És most, úgy tűnik, a világ is felfigyelt erre a halmozódó tehetségre.

2024. 02. 17. 6:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton Los Angelesben kap óriási lehetőséget a magyar animáció. Két remekművünket is meghívták ugyanis az Annie Awards gálára, amelyen idén összesen 32 kategóriában díjazzák azokat az alkotásokat, amelyeket az elmúlt évben mutattak be bárhol a világon. A dolog érdekessége, hogy a maga kategóriájában mindössze öt film jutott be a végső válogatásba, köztük Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje és Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása, a Műanyag égbolt.
Miután eddig nem sok magyar film jutott el a nagyszabású amerikai gálára, a rendezvény elismerései nem is szerepelnek a hazai köztudatban a jelentős filmes díjak között. Érdemes tehát elmondani, hogy az Annie-díjátadó gálát évente rendezi meg a Nemzetközi Animációsfilm-szövetség (ASIFA-Hol­lywood), amelyet 1960-ban Annecyben alapítottak. Az 1972-ben létrehozott és a filmeket 1992-től díjazó gála arra akarta, illetve akarja felhívni a figyelmet, hogy az animációs filmek éppen olyan értékes alkotások, mint a sokszor és sokféleképpen elismert klasszikus, élőszereplős filmek. Úgy is mondhatjuk, hogy a Nemzetközi Animá­ciósfilm-szövetség tagjainak egyszerűen elegük lett abból, hogy az Oscar-gála mindössze két kategóriával elintézi a műfajt, miközben ők, mármint az animációs szövetség tagjai csak a zsáneren belül harminckét kategóriát tudtak elkülöníteni. A gálán díjat kap a legjobb zene, a legjobb karakter, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendezés, a legjobb tévéfilm, a legjobb diákfilm, a legjobb gyermekfilm és a legjobb felnőtteknek készült alkotás. Nem sorolom tovább, mert elfogy a papír, és hol leszünk még a harminckét címkétől… 

A magyar animációkat a független filmek közé válogatták be. A Kojot négy lelke és a Műanyag égbolt mellett az Ernest és Celestine: Utazás Gibberitiába, a Robotálmok és A feltaláló került be a legjobb öt közé.


Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációja lenyűgöző indián teremtésmítoszokból hoz létre fantasztikus történetet, beleszőve a nagyszerű legendába korunk meglehetősen lapos és bárgyú narratíváit az elnyomó fehérekről, a környezetpusztítás veszélyeiről és hasonló aktualitásokról, amely beleszövés egyesek szerint súlyosan ront a csodálatos teremtésmítosz erején, mások szerint viszont éppen ez teszi kortárs nézőpontból is kiemelkedően értékessé a filmet. Nem kizárt, hogy az aktualizált elbeszélés éppen aktualitása miatt nyerte meg a zsűri tetszését.


Hasonlóan erős jelenidejűséggel operál Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta különleges atmoszférájú alkotása, a Műanyag égbolt. A mese olyan jövőben játszódik, ahol bolygónk növény- és állatvilága már elpusztult, s a tudomány az ember ellen fordul. Egyszóval ez is olyan film, amely a jelen disztópiáira reagál. Persze, hogy tetszik az amerikaiaknak.
Modern civilizációnk más típusú problémáit veszi górcső alá a Robotálmok című alkotás. Ez arról szól, hogy robotunk egy tengerparti kirándulás során berozsdásodik és a homokban ragad, majd miután legjobb barátja, egy kutya kénytelen őt elhagyni, álmaiban talál enyhülést magányára. 

Ugyancsak izgalmas lett A feltaláló, amelyben Leonardo da Vinci, a francia királyné, Navarrai Margit segítségével az élet értelmét kutatja. És persze nem lóg ki a sorból az Ernest és Celestine: Utazás Gibberitiába című film sem, amely az elromló társadalmak helyrehozásának esélyét járja körül. Ernest, a rosszkedvű, zenélő medve és Celestine, a kreatív egér történetéről már készült egy film, amely Oscar-jelölést is kapott. 


Úgy tűnik, minden szempontból erős mezőnyben fognak szerepelni a magyar filmek. A hétvégén megtudhatjuk azt is, milyen eredménnyel.

Borítókép: Jelenet Gauder Áron filmjéből (Forrás: Vertigo Média Kft.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.