Nagydíjat nyert Franciaországban a rekorder magyar dokumentumfilm

A magyar vízilabda aranycsapatáról szóló nézőszámrekorder dokumentumfilm lett a győztese a nemzetközi Cote d’Azur Sportfilmfesztiválnak. A kiemelkedő sikerű mozifilm után A nemzet aranyai alkotói már a tévésorozaton dolgoznak a Filmintézet támogatásával.

Forrás: NFI2024. 04. 22. 16:30
A nemzet aranyai
A nemzet aranyai film készítői személyesen vették át az elismerést. Forrás: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző férfi-vízilabdaválogatottról készült dokumentumfilm, A nemzet aranyai a magyar vízilabdasport világszerte csodált, sikerekkel tarkított időszakának korábban nem ismert hátterét a csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből mutatja be. A mintegy százezer eladott mozijeggyel dokumentumfilm-nézettségi rekordot állító alkotás megtekinthető a Filmio kínálatában, és hónapok óta kiemelkedő érdeklődés övezi a Filmintézet által kezdeményezett egyetemi filmklubokban országszerte.  

A nemzet aranyai
A nemzet aranyai: győzelmi mámor a 2008-as pekingi olimpia után. Fotó: NFI

A Beausoleil-ben megrendezett hétvégi gálán Zákonyi S. Tamás rendező-producer, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok és Mezei Áron vágó személyesen vette át a kitüntetést. 

Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezők már a magyar vízilabdasport világhírű titánjait és a nívós eredményekkel teli évtizedet bemutató dokumentumfilm-sorozaton dolgoznak, amely további személyes beszámolók mellett sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartogat.

A Cote d’Azur Sportfilmfesztivált a nemzetközi sportfilmszövetség (Fédération Internationale du Cinéma et Télévision Sports, FICTS) szervezi és a nagydíjnak köszönhetően A nemzet aranyai részt vehet a sportfilmek első számú nemzetközi megméretésén, a Milánóban megrendezendő FICTS World Challenge-en novemberben.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.