Magna Hungaria – Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot a Magyar Összetartozás Intézete. A közismert felületeken (Spotify, Apple, Google, YouTube) elérhető podcast közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart. A török lantművésszel, Erdal Salikogluval készített első epizód már elérhető az intézet honlapján is.

2024. 04. 18. 20:45
Forrás: Magyar Összetartozás Intézete
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margittai Gábor, az intézet igazgatója és Major Anita igazgatóhelyettes olyan neves – vagy éppen méltatlanul ismeretlen – interjúalanyokkal beszélgetnek, akik a magyar összetartozás, identitástudat és nemzeti közösségteremtés értékeit mutatják fel – sokszor rendhagyó környezetben vagy ellenséges határterületeken, ahol a megmaradás a tét. Hiszen a fogalmi és fizikai határok megingatásának korszakában újra időszerűvé válnak a nemzeti azonosságtudat alapproblémái – immár jóval ellenségesebb nemzetközi kontextusban. A korszerű egyéni és közösségi önmeghatározás alapproblémájaként, valamint Kárpát-medencei közösségi léthelyzetünk meghatározásaként.

Népességfogyás, asszimiláció, erőszakos kultúraváltásokat előrevetítő népvándorláshullámok, kulturális gyökerek sorvadása – korunkban létkérdésnek bizonyul a nemzeti azonosságtudat meghatározása és megőrzésének stratégiája. 

A válságokkal szemben akkor lehetünk ellenállóbbak, ha tudjuk, mi az, ami minket, magyarokat összeköt, megtart és felemel. Ezeknek az értékeknek a kutatására és népszerűsítésére hozta létre a Mathias Corvinus Collegium a Magyar Összetartozás Intézetét, ahogy erről szól a Magna Hungaria podcast is.

Az első epizódban a magyar kultúrát szenvedélyesen szerető, művelő és tolmácsoló török lantművész, Erdal Salikoglu vall arról, miért szereti a magyarokat, és mit szeret bennünk, beszél a török és a magyar nép közötti kémiáról, arról, haraggal fogadták-e Jumurdzsák hazájában Gárdonyi Egri csillagok című regényét, amikor Erdal lefordította azt török nyelvre; hogy Eger miért volt kisebb vereség a törököknek, de erős identitásteremtő harc a magyaroknak. Beszél Atatürk magyarokhoz írott leveléről, a szerethető iszlámról és a tájnyelven verseket író holdingigazgatóról. És persze muzsikál olyan dalokat, amelyeknek magyarul és törökül is egy a hangjuk.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.