Új KFT-lemez érkezik tizenhat év szünet után

Tizenhat év szünet után készített új lemezt a KFT zenekar. A Még mit nem című hatszámos anyag pénteken jelenik meg az online felületeken. A dalok hamisítatlan KFT-hangzásúak, miközben a zene a szerzők karaktereit tükrözi. A szövegek a tőlük megszokott, kissé abszurd világot képviselik. A Buszvezető a hazai tömegközlekedés visszásságait és szépségét mutatja be, az Időutazóban száz évvel korábbra, a Nyugat szerkesztőségébe is visszarepülhetünk.

Forrás: MTI2024. 04. 23. 21:00
A KFT együttes 1981-ben Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KFT 1981-ben alakult és napjainkban is az eredeti felállásban (Bornai Tibor – billentyű, ének; Laár András – gitár, ének; II. Lengyelfi Miklós – basszusgitár; Márton András – dob, ének) működik. A zenekar eddig tizenegy stúdiólemezt készített. Hosszú szünet után most új lemez készül. 
 

A színpadon a KFT együttes (1986) Forrás: Fortepan)

A történet 2020 decemberére nyúlik vissza, amikor a Covid idején tartott online zenekari megbeszélésen felvetettem, hogy megint írjunk új számokat, és a többiek ezt lelkesen fogadták. A következő évben jó sok dalötlet érkezett Dránitól (Bornai Tibor) és Nátitól (Laár András), illetve én is írtam néhányat

– idézte fel Márton András, a KFT vezetője, dobosa. Mint elmondta, akkoriban érezte úgy, hogy eljött a megfelelő pillanat és kellő a lendület, a kreatív energia az új dalokhoz. Volt, aki egy ideje fiókban lévő dolgát dobta be a közösbe, de a számok többsége akkor íródott.
A következő évben húsznál több dal ment át a zenekar szűrőjén, végül hat felvétele mellett döntöttek. 

Fontos szempont volt, hogy különböző típusú dalok szülessenek, dinamikusabbak és líraiak egyaránt.

A házi stúdiózás után a végső, közös felvételek a Pannónia Stúdióban zajlottak, a hangmérnök Mohai György, a zenei producer és a keverés felelőse Háry Péter volt, aki a legutóbbi KFT-lemezen, a 2008-as A bábu visszavág címűn is dolgozott a csapattal. A lemezen közreműködő vendégzenészek között volt a már említett Háry Péter (szintetizátor, gitár), Pribojszki Mátyás (szájharmonika), Szász Ágnes (vokál).


Az új dalok közül először a Te vagy az, aki kell címűt, Bornai Tibor számát játszották el két évvel ezelőtt a Barba Negrában tartott koncerten. Az azóta az élő műsor szerves részévé vált dal stúdióváltozata az új anyag előfutáraként idén március végén jelent meg.

A most megjelenő hat dal közül három Bornai-, kettő Laár-dal, egy pedig az én szerzeményem. A Te vagy az, aki kell érdekessége, hogy korábbi népszerű KFT-dalok, például a Balatoni nyár, az Elizabet, a Fantasztikus lány vagy a Száll egy pofon a szélben szövegére utal vissza

– emelte ki Márton András.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.