Kecskeméten rajzolt filmet mutatnak be a cannes-i filmfesztiválon

Az Oscar-díjas rendező vezetésével készülő animációs alkotáson a Kecskemétfilm negyven munkatársa dolgozott, a francia film jelentős része Magyarországon készült.

Forrás: MTI2024. 05. 16. 17:30
cannes-i filmfesztivál
A legértékesebb áru. Forrás: festival-cannes.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 24-én, pénteken este mutatják be a Kecskemétfilm közreműködésével készült francia animációs filmet a 77. cannes-i fesztivál versenyprogramjában. Varga Márta, a Kecskemétfilm Kft. vezetői asszisztense az MTI-nek elmondta: műhelyük két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című egész estés animációs film munkálataiba.     

cannes-i filmfesztivál
A cannes-i filmfesztivál közönsége láthatja először a Kecskeméten készült filmet. Forrás: Festival-cannes.com

Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, hiszen az animátorasszisztensi munkán kívül a karakteranimációt, a fény- és árnyékanimációt, az effektrajzolást és a film majdnem teljes kifestését végezték itt, mintegy negyven munkatársuk részvételével

– tette hozzá.     

Mikulás Ferenc stúdióvezető megbízásából a Kecskemétfilmnél készült munkák szakmai irányítását Nagy Lajos végezte, a gyártásvezető Vécsy Vera, a projektvezető Tóth László István, a vezető animátor Kosaras Mihály, míg a vezető rajzoló Réczicza Rita volt.

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes című film rendezője évek óta dolgozik animációs filmjén, amely Jean-Claude Grumberg azonos című írásán alapul. Hazanavicius Grumberggel közösen írta a forgatókönyvet és készített rajzokat is hozzá. A film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant. A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik csecsemőt kendőbe burkolja, és a vonatról a hóba dobja. A magányos favágóné, aki a vonatokat figyeli abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a kislányra, és úgy dönt, hogy hazaviszi. Varga Márta arról is beszélt, hogy a film a 2024-es Annecy Animációsfilm-fesztivál nyitófilmje lesz júniusban, majd várhatóan novemberben kerül a francia mozikba, azután lehet majd számítani a nemzetközi és a magyarországi forgalmazására. 

Nem először szerepel a Kecskemétfilm közreműködésével készült film Cannes-ban, hiszen legutóbb, 2016-ban a később Oscar-díjra is jelölt Michael Dudok de Wit The Red Turtle – A vörös teknős című filmjéért izgulhattak hasonlóan.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.