Jön az ingyenes japán filmfesztivál

Egy év kihagyás után, június 5. és július 3. között újra megrendezik a JFF Online Japán Filmfesztivált. Az ország bármelyik pontjáról eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, ingyenesen nézhetünk meg 23 kortárs japán filmet és két minisorozatot, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt.

2024. 05. 08. 12:30
japán filmfesztivál
Az engem meghatározó vonalak. Forrás: JFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024. június 5. és július 3. között 23 japán filmet és két televíziós minisorozatot hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Josino Kóhei – aki 2019-ben felkerült a 100 japán mozgóképes alkotó listára – a Japán Filmakadémiától az idén tíz jelölést begyűjtött és a Legjobb új színész díját megnyert Csúcsanimék! című alkotását – derül ki a szervezők közleményéből. A film két filmrendező a „párbajon” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. 

japán filmfesztivál
A Tizenkét szempár című klasszikus is felkerült a japán filmfesztivál repertoárjára. Forrás: JFF

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb fejlődéstörténettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awardson díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két, hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá. 

Igazi kuriózum, hogy a kínálatban szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa, mely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában jelölték.

A film 1928-ban játszódik. Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt modern nézetei miatt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai – tizenkét gyermek – hamarosan megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

„Remélem, hogy a magyar közönség idén is élvezettel fog elmerülni a japán filmművészet és sorozatok világában” – idézi a közlemény a fesztivált szervező Japán Alapítvány budapesti irodájának igazgatóját, Fudzsii Mamit.

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között a JFF Online Japán Filmfesztivál honlapján minden nap elérhető mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a két minisorozat, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal. 

A JFF Online Japán Filmfesztivált 2021 februárjában rendezték meg először, azóta több mint húsz országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket. 

A japán kultúra nagykövetei Magyarországon

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, a művészeti és kulturális cserekapcsolatok, a japanisztikai kutatások és az akadémiai csereprogramok. A budapesti iroda 1991-ben történt megalapítása óta, több mint harminc éve fáradozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.