Hosszú Katinka és Keleti Ágnes után erdélyi legendáról készül a következő magyar sportfilm + videó

A Svenk legfrissebb adásának egyik részében ezúttal a sportfilmekre terelődik a szó, ugyanis már javában készül a Bölöni László életéről szóló dokumentumfilm. A sport lehet pusztán kulissza, vagy központi téma, a közelmúlt magyar sportfilmjei azonban rendre a dokumentumfilm eszközével állítanak emléket a nemzet büszkeségeinek.

2024. 05. 04. 11:00
Magyar sportfilmek
Magyar sportfilmek – Bölöni László életéről készül a következő magyar sportfilm. Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Hír TV filmes háttérmagazinjának készítői S. Tóth Jánossal járják körbe a sportfilmek fogalmát. A sportújságíró alapvetően három élesen elkülöníthető típusra osztja a sport tematikájú alkotásokat, azonban szerinte egyvalami mindegyik sportfilmben közös: az emberi dráma.

Magyar sportfilmek
 Magyar sportfilmek: A nemzet aranyainak hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Fotó: TMDb

Magyar sportfilmek

A sportfilmekben értelemszerűen fontos szerephez jut valamilyen sport, S. Tóth János példának okáért az Ötvös Csöpi-filmeket hozza fel példaként, amelyekben kiemelt szerep jut a balatoni vitorlázásnak. A közelmúltból hasonlót láthattunk a Brazilokban és a Veszettek című filmekben, előbbiben a foci, míg utóbbiban a középtávfutás jutott kisebb-nagyobb, de dramaturgiai szempontból mindenképpen fontos szerephez.

S. Tóth János szerint van az a filmes kategória, ami a sportot egyfajta díszletként használja fel, és nem feltétlenül a sportrajongó közönségnek szól. Ilyen például a 1956-os vízilabda-válogatott olimpiai győzelméről szóló Szabadság, szerelem, ami a sportolók drámáján keresztül mesél a forradalomról és a szerelemről, vagy Tímár Péter időutazós fantasy története, a 6:3 avagy játszd újra, Tutti!, ahol az angolok felett aratott diadal csupán a történet kiindulópontjaként szolgál Eperjes Károly időből való kiesésének. 

Említhetnénk a 2000-s évek egyik legnépszerűbb sportfilmjét is, a torna világában játszódó Fehér tenyeret, ami kezdetben az amerikai felemelkedéstörténetek dramaturgiáját követi, ám a befejezése drámaian kelet-európai, így végső soron mégis sokkal inkább szól az emberi drámáról, mint magáról a sportról.

Ugyanakkor persze a sportfilmek sajátja, hogy általában emberi drámákról szólnak, így ez a határvonal nem is választható el olyan élesen egymástól.

A sportújságíró szerint a harmadik kategóriát azok a filmek képviselik, amelyek megkérdőjelezhetetlenül a sport körül tematizálódnak, mint amilyenek a Keleti Ágnesről (Aki legyőzte az időt), Hosszú Katinkáról (Katinka), Szilágyi Áronról (Egy mindenkiért), a 2016-os Európa-bajnokságra magát kiverekedő labdarúgó-válogatottról (Magyar csapat - „…még 50 perc…”) vagy az ultrafutás izgalmairól (Ultra) szóló alkotások. Ezek azonban kivétel nélkül dokumentumfilmek.

A klasszikus sportfilmek igazi hősöket állítanak a középpontba, megítélésem szerint hús-vér embereket, akiknek a teljesítményét ugyan látjuk, de sokszor nem tudjuk, hogy mi minden van emögött.

S. Tóth András szerint ebből a szempontból különösen érdekes filmje, aki önmaga is elmondja, hogy az Iron Ladyvé válása tulajdonképpen egy más egyéniséget vet fel. A film bemutatja, hogy mi kell ahhoz, hogy ő háromszor is ott állhasson az olimpiai dobogón, hogy világbajnok lehessen; rengeteg lemondás, feszültség és konfliktus.

Ezek kiderülnek ezekből a filmekből, vagy hogy egy csapat – lásd a vízilabda-válogatottat – hogy működik, mi kell ahhoz, hogy ezek az emberek egy irányba húzzanak, miközben köztudott, hohy a sportág telis-tele van nagy egyéniségekkel, tele van olimpiai bajnokokkal.

Bölöni – egy legenda története

Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, számos filmes szakkönyv szerzője gyerekkora óta nagy rajongója a labdarúgásnak, már korábban is közreműködött olyan sportfilmek elkészítésében, mint az Anglia–Magyarország 3:6, és a Real Madrid–Eintracht Frankfurt. 

Kollarik Tamás jelenleg Bölöni Lászlóról készít filmet, aki erdélyiként a román válogatottban játszott és ért el kiemelkedő nemzetközi sikereket.

A Bölönit már két éve forgatják, és eddig összesen 11 országban fordultak meg – olvasható a film.hu oldalán. Bölöni László neve azonban valószínűleg igencsak kikopott a hazai köztudatból, ezt a hiányosságot igyekszik betölteni a készülő film.

A Bölöni-film az történelmi ismereteket is ad, hiszen Bölöni László karrierjének egy jó része a ceausescui Romániához kapcsolódik. Talán ma már kevesebbet beszélünk azokról az időkről, de a filmből megtudhatjuk, hogy mit jelentett akkor magyarként Erdélyben élni, mit jelentett akkor magyarként a hatalom által kiválasztott csapatban játszani, hogy mit jelentett akkor meccset nyerni és az milyen kedvezményekkel járt. Mindez ma már nem nagyon van benne a köztudatban. 

– elemzi a készülő film érdekességét S. Tóth András. 

A Svenk legújabb adását szombatonként 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán, az ismétlés vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.