Otthonos kiállítás – Új tárlat a Walter Rózsi-villában

Kaesz otthonok 1925–1960 címmel nyílt meg a Bajza utcában a Kaesz Gyula belsőépítész, bútortervező és felesége, Lukáts Kató grafikusművész otthonainak berendezését bemutató tárlat. A művészházaspár életének terein keresztül nemcsak hozzájuk, de a hazai bútortervezés egyes időszakaihoz is közelebb kerülhet a látogató.

2024. 05. 17. 5:44
Walter Rózsi
Új kiállítást nyílt a Walter Rózsi-villában, ahol Kaesz Gyula és Lukáts Kató budapesti otthonainak miliőjébe nyerhet betekintést a látogató. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években nyílt meg a felújított Walter Rózsi-villa, melyet Fischer József, a modern magyar építészet kiemelkedő alakja tervezte Walter Rózsi operaénekes, valamint családja számára. A múzeumként újjászületett épület tereiben május 15-tól a Kaesz otthonok 1925–1960 című tárlat tekinthető meg: ez a második kiállítás, mely a felújított helyszínen megvalósul. Korábban, a 2022-ben létrejött  állandó tárlat, a Színtér és lakótér – Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 volt látogatható, mely leginkább bútorokon, textilmintákon és csomagolásterveken keresztül mutatta meg a harmincas évek modernista otthonainak miliőjét. A mostani anyag a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), és az Iparművészeti Múzeum partneri együttműködésében jött létre. 

Május 14-én a Kaesz Gyula (1897–1967) és Lukáts Kató (1900—1990) modernista otthonain keresztül a házaspár hétköznapjait is prezentáló kiállítás sajtómegnyitóján Almássy Kornél Tamás, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket, s örömteli pillanatnak nevezte a villa második kiállításának megnyitóját. A szakember kiemelte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia stabil hátteret biztosít az intézménynek, és ennek köszönhetően meg tudták vásárolni az alkotóházaspár hagyatékát, bútorait, lakásainak berendezési tárgyait: – Kaesz Gyula a magyarországi belsőépítészet megteremtője és egyben legjelesebb képviselője, felesége pedig olyasmit tett le az asztalra az iparművészetben, s a designban, ami nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg is példaértékű. Ennek a házaspárnak a hagyatékát szeretnénk méltóképpen megmutatni a közönségnek számos olyan tárgy segítségével, mely már múzeumunk tulajdona, és számos olyan műtárggyal, melyeket más intézményből költcsönöztünk – fogalmazott a múzeumigazgató. Külön köszönetet mondott a főkurátornak, Horányi Évának, aki az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének főmuzeológusa, illetve a tárlat társkurátorainak, valamint a látványtervezésben és a grafikai munkában résztvevő munkatársaknak.

Horányi Éva hangsúlyozta a kiállítás alapgondolatának erejét: a szervezők fontosnak tartják, hogy bemutassák, a nagy szakmai elismertségnek örvendő alkotóházaspár milyen személyes környezet vett körül, milyen tárgyak voltak velük a mindennapokban. Különleges, hogy Kaesz Gyula és Lukáts Kató negyven éven keresztül éltek együtt, 1925-ben házasodtak össze, és sok-sok közös munkában volt részük: – A tárgyak, melyeket az épületben láthatnak, gyakorlatilag bútor tekintetében kizárólag Kaesz Gyula tervei alapján készültek – némely megvalósításában felesége is segédkezett –, a lakások otthonná alakítása pedig Lukáts Kató munkájának köszönhető. Ez utóbbit szerettük volna érzékeltetni: azok a kiegészítők, tapéták, függönyök, melyek láthatók, Lukáts Kató grafikus tervei alapján készültek el.

Horányi Éva szerint a tárlaton az is látható szobáról szobára, hogyan nyer teret az időben előre haladva a modern lakberendezés.

A VII. kerületi Bajza utca 10. szám alatt található Walter Rózsi-villában helyet kapó kiállítás május 15-től 2025 decemberéig szerdától vasárnapig 10 és 18 között látogatható.

 

 


 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.