Világhírű magyar képzőművész tárlata Balatonfüreden

A magyar származású Vera Molnar kiállítása, mely május 10-én nyílik meg a Modern Műtárban, a Szöllősy-Nagy-Nemes Gyűjtemény anyagát öleli fel a budapesti Szépművészeti Múzeumtól, a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárától és több magángyűjtőtől kölcsönzött munkákkal kiegészülve – közölték a szervezők.

Forrás: MTI2024. 05. 08. 15:30
Vera Molnar
Vera Molnar műveit többnyire számítógéppel készítette. Forrás: Pompidou Center
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dürer, Cezanne és Klee nem a szokványos értelemben hatottak Vera Molnar művészetére, sokkal inkább egy-egy motívum, részletforma vagy képidézet ismerhető fel a többnyire számítógép segítségével készült munkáin – áll a közleményben.

A Modern Műtár Balatonfüreden
A Modern Műtár Balatonfüreden. Forrás: Facebook

Vera Molnár 1948-tól haláláig Párizsban élt. 

Műveit a párizsi Centre Pompidou-ban, a New York-i MoMA-ban és a londoni Tate Modernben is őrzik. 

A budapesti Szépművészeti Múzeum volt az első nagy múzeum, amely munkáit megszerezte, negyven év alatt több jelentős műve is bekerült a múzeum gyűjteményébe. Vera Molnar (1924–2023) három héttel a századik születésnapja előtt hunyt el a tavaly decemberben Párizsban. A mintegy hatvan alkotást felvonultató In memoriam Vera Molnar: Dürer, Cezanne, Klee és a számítógép című emlékkiállítás október 31-éig látható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.