Mit hoz a 2016-os futballév?

Gazdag József

2016. január 24., vasárnap 06:01, frissítve: szerda 15:29

Jön a homloklebeny-szkenner, szotyi helyett kaviár, Kis Grófo majdnem szobrot kap, az Európa-bajnokságon pedig... Vigyázat, szpoiler!

Jövendőt mondani nem hálás feladat. Nostradamus például – hogy a műfaj legnagyobbját említsem – vízkórban halt meg, dolgozóasztala alá csúszva. A templomot pedig, ahol eltemették, barbár hordák feldúlták, hősünk csontjait szétszórták etc. Ja, és szpoilerezni fogok, csak szólok; úgyhogy aki nem akarja tudni, mi lesz az Eb-n, inkább lapozzon!

(február)
A BBC dokumentumai alapján 37 teniszezőről derül ki, hogy érintett a fogadási csalásokban. A hírre a Bp. Honvéd reagál a leggyorsabban, és mind a 37 teniszezőt szerződteti futballcsapatába. „Amíg a bíróság jogerősen nem mondja ki róluk, hogy bűnösök, addig megilleti őket az ártatlanság vélelme” – üzeni bőrfoteles irodájából a kispesti klubtulajdonos, Sz. György (majd megkapja az MLSZ-től a fair play díjat).

(március)
Kinek a szobra álljon a megújuló Puskás-stadion előtt? Ezt a kérdést tette fel a sportnapilap az NB I-es futballistáknak. A voksolás végeredménye:
– Puskás Ferenc, 113 szavazat
– Kis Grófo, 112 szavazat
– puska, 9 szavazat
– Leó Mesi [sic!], Bruce Willis és Lipcsei Betta 1-1 szavazat

(április)
„Gyarapodik a Fradi-család!” – írja a fradi.hu, miután tavaszra a kabalaállattal együtt hétfősre duzzadt a Hallhatatlanok nevű, K-kompatibilis ferencvárosi szurkolótábor. Az új B-közép tagjai azonban nem tudják papír nélkül elénekelni a Fradi-indulót, ezért a klubvezetés együttműködési megállapodást ír alá az MTVA-val a Groupama Aréna akusztikai élményelemeinek biztosításáról, amelynek értelmében a jövőben hangszórókból szól majd az Üllői úton a közönségmoraj, a „Hajrá, Fradi!” rigmus és a spontán taps is; gombnyomásra, stúdióminőségben.
Mindeközben jó hír Dunaszerdahelyről: DAC–Slovan 4-0, Mészáros Bandi csereként beállva négy gólt lő, jobbal, ballal, fejjel, oxival!

(május)
Olasz bajnok a Napoli, angol bajnok a Leicester City, Kleinheisler góljával német kupagyőztes a Werder Bremen.

(június)
Az Európa-bajnokság F csoportjában: Magyarország–Ausztria 0–0; Magyarország–Izland 2–1 (gólszerzők: Balogh Norbert a 90. és Dzsudzsák szabadrúgásból a 93. percben!), Magyarország–Portugália 0–3. Továbbjutás! A nyolcaddöntőben: Magyarország–Oroszország 1-1 (gólszerző: Guzmics), büntetőkkel 2-3. De van olyan forgatókönyv is, amely szerint a nyolcadddöntőben már a Jóisten is beszáll, és hármat rúg az oroszoknak (vö.: Isten nem ver bottal).

(július)
„Beérett a munkám gyümölcse, büszke vagyok rá, hogy megalapozhattam a magyar futball sikerét” – nyilatkozza a meccs után Egervári Sándor, aki szerint megvalósultak a korábban csak fiókban rejtegetett, papírra rajzolt szakmai elképzelései. „Ez a válogatott az én válogatottam, sikere az én sikerem s ezáltal az egész magyar edzőtársadalom sikere is” – hangsúlyozza a Mezőkövesdről menesztett Pintér Attila, aki a Nemzeti Sportnak adott interjúban elárulja: külföldi ajánlatra vár („nem utasítanám vissza a Barcelonát”).

(augusztus)
Az Európa-bajnokság után a Chelsea (24 millió font!) és a Manchester United (15 millió + Schweinsteiger) verseng Nagy Ádámért, a ferencvárosi középpályás azonban a PSG ajánlatát fogadja el. „Az új Makéléle” – írja a L’Equipe. Külföldre szerződik Böde, Radó és Bódi is.

(szeptember)
A lila* Fradi-stadionban bevezetik a homloklebenyszkennert. A klubvezetés szerint gondolatrendőrségről szó sincs, csupán szavatolni akarják a családbarát környezetet. „Nem megengedhető, hogy ellenőrizetlen gondolatok jussanak be a stadionba. Ezt a típusú kontrollt külföldön már évek óta sikerrel alkalmazzák, számos fehérorosz, türkmén vagy zimbabwei példa említhető” – áll a klub hivatalos közleményében.

(október)
Megjelenik Mészöly Kálmán önéletrajzi könyve Épp csak lejöttem a fáról, b… meg! címmel, a Gyakadémiai Kiadó gondozásában (előszó: dr. Csernus Imre).

(november)
„Állami finanszírozásból többszintes, talajfűtéses, infraszaunás, 48 ezer néző befogadására alkalmas luxusstadion épül az alig száz lakosú Mocsárpalotán” – adja hírül az MTI. A kapufa 24 karátos aranyból készül, az edzőpálya mögött pedig már épül a helikopterleszálló. A mocsárpalotai stadionban lesz koktélbár (Dom Pérignon, kaviár!), ahol a kuglófokat speciális porcukorral tálalják (az MTK már jelezte, hogy VIP-szektorukba rendelnének belőle). Sajtóértesülések szerint hamarosan a mocsárpalotaihoz hasonló ötcsillagos aréna építésébe kezdenek Taktaharkányban, Penészleken és Nyalkán is.

(december)
A FIFA új elnöke a szingapúri Tan Seet Eng (alvilági nevén Dan Tan vagy Trükkös Tan). A szavazáson a 209 tagországból 208 őt támogatja, csupán az Egyesült Államok képviselője tartózkodik, az amerikaiak jelöltje erre a posztra még mindig Al Capone. A szingapúri elnök székfoglaló beszédének kulcsszavai: bet365, online és Kánaán. Felszólalását percekig tartó, szűnni nem akaró vastaps követi. A dubaji rezidenciáján pihenő Sepp Blatter videoüzenetben üdvözli a „bölcs döntést”. „Dan Tan méltó utódom lesz” – hangsúlyozza. Eközben a zürichi FIFA-kongresszuson eldől az is, hogy a következő három világbajnokságot – a várakozásoknak megfelelően – Azerbajdzsán rendezi. Csirió!

*magenta

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.23.

Szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.