Székelyek félárbócon

2018. január 21., vasárnap 18:45, frissítve: hétfő 00:28

Emlékeznek még a legendás Kex együttes slágerére a hatvanas évek végéről? „Elszállt egy hajó a szélben / Házunktól nem messze megállt / Kiszólt egy hang, hogy én menjek / Sietnek, nem várnak tovább.”

Bár Bukarestben valószínűleg nem ismerik a dalt, Mihai Tudose román miniszterelnök is elszállt, mint hajó a szélben, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle a politikai támogatást. Az otromba kijelentéseiről elhíresült Tudose volt a 21. miniszterelnök Romániában a rendszerváltás óta, ha beleszámoljuk a tisztséget ideiglenesen betöltő politikusokat is (Magyarországon összesen nyolc kormányfő volt ugyanezen periódus alatt, egyikük – Orbán Viktor – 12 évig).

A jogászként végzett Tudose sorsa új sormintát követ: ő júniustól januárig vezette a kormányt, elődje, Sorin Grindeanu januártól júniusig. Egy friss bukaresti vicc szerint Románia így készül fel az Európai Tanács soros elnöki tisztségére. A román elnökségi fél év 2019 első felében esedékes, és előtte a szociáldemokrata kormány Bukarestben tart főpróbákat, félévenként leváltva a kormányfőket.

A Kex együttes dala egyébként azért jutott eszembe Tudose lemondásakor, mert alig egy héttel a bukása előtt tette elhíresült kijelentését a székelyekkel kapcsolatban. Nemcsak a kijelentése, annak magyar fordítása sem volt szerencsés: Tudose ugyanis nem azt mondta a Realitatea Tv Hatalmi játszmák című műsorában, hogy „fellógatná” a székelyeket, hanem azt: ha kiteszik a lobogót az ottani intézményekre, a székely zászló mellett fognak lobogni, lengeni mindannyian. A kijelentés magyar oldalon botrányt szült, viszont váratlan lelkesedést a románon – kommentelők ezrei üdvözölték a „tökös” miniszterelnöki beszólást, és világosan jelezték, hogy értették a célzást, fel kell(ene) akasztani minden székelyt és magyart. A politikus csak jó néhány nap múltán szólalt meg újra, elég fura visszakozással: szerinte a zászlórúdon való lobogást nem emberekre értette, hanem azon állami hatóságok vezetőinek mandátumára, akik eltűrnek egy, a székely zászló kitűzésével megvalósított törvénytelenséget.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Errefelé ilyen dolog a politika – amit félre lehet érteni, azt bizony félre is értik. Erről, valamint a kötéllel kapcsolatos magyarázatokról Kövér László is elég sokat tudna mesélni, de most maradjunk a román miniszterelnöknél, akinek szintén csak fél év adatott a kormányfői székben. Igaz, nem a székelyzászló-ügybe bukott bele, de ez mellékszál. Már meg is van az utódja Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő személyében, akit Klaus Johannis államfő is elfogadott, így ő lesz Románia első női miniszterelnöke. A pártelnök, Liviu Dragnea így mutatta be a politikust egy sajtótájékoztatón: civilizált nő, kerüli a konfliktusokat. Valóban kerüli – éppen az Európai Parlament pénzéből fizeti Dragnea volt titkárnőjét, aki a pártelnökkel együtt ül a vádlottak padján, hivatali visszaélés gyanújával. Többek között azért, mert 2005–2013 között a Teleorman megyei gyermekvédelemtől kapta a fizetését, miközben a helyi PSD székházában dolgozott.

A székelyek is a humoruknál maradtak. A kormányfő lemondása után futótűzként terjedt a közösségi oldalakon: Tudose lemondott, mire a Székelyföldön félárbócra engedték a székelyeket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.20.

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.