Hol voltak a székely férfiak?

2017. július 24., hétfő 11:29, frissítve: hétfő 21:54

A bálványosi szabadegyetemen brutálisan elbántak egy székely lánnyal, mert fütyült. Így fejezte ki nemtetszését a miniszterelnök mondandójával szemben a beszéde alatt. A vékony és esendő teremtést a tömegből először megütötték, a magyar konzulátus egyik alkalmazottjának férje pedig hátulról, bátran, a hajánál fogva durván a földre rántotta. Mert milyen dolog az, hogy megzavarja Orbán Viktort.

A leány percekig feküdt a porban az emberek gyűrűjében, miközben válogatott szitkok áradata zúdult rá. Azután egy őrző-védő gorilla fölállította, és a kezét, mint valami bűnözőnek, gorombán kitekerve, kivezette a kerítésen túlra. Mindez kamerák és mobiltelefonok kereszttüzében történt, magától értetődő agresszivitással és gátlástalansággal.

Aki látta az internetre is fölkerült képsorokat, nem hitt a szemének, hogy ilyen előfordulhat polgári demokraták között. Az is kiderült, hogy a nő a Paks, a mobil gát és egy hulladékgazdálkodással foglalkozó, Erdélyben működő vállalatnak a környezetet érintő szennyezése miatt tiltakozott, amely a magyar állam tulajdonában van. A fenevaddá vált hajtépő szolga később bocsánatot kért tőle, ahogyan fogalmazott, elfogadhatatlan, amit tett. Tényleg az. Amiért büntetés jár. Mert ugyan nem azért bántotta a szerencsétlen lányt, mert magyar, és Orbán Viktor szavaival élve Magyarország csak akkor lehet erős, hogy ha a világ bármely sarkában rálépnek egy magyar lábára azért, mert magyar, akkor Budapesten egy vörös lámpának ki kell gyulladnia.

Ám ilyet látva mégiscsak fény gyulladhatott volna a fejekben. Nemcsak Tényi Istvánnak, aki az eset miatt garázdaság vétségének gyanúja miatt bejelentést tett az ügyészségen, hanem másnak is. A büntető törvénykönyv nagyon pontosan fogalmaz az ilyen tettekre: aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés akkor, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, vagy nyilvános rendezvényen követik el. Lehet válogatni.

A megmagyarázhatatlan esetről Kósa Lajos magyarázkodott a helyszínen, ahol a kormányfő beszédéről tartott sajtótájékoztatót, hátha valaki nem értette. A leány iránt a legkisebb szánalmat sem mutatva azt mondta, hogy elemezte a felvételeket, és megállapította, hogy provokáció történt. És ha bármelyik B-középbe beül az ember egy másik csapat mezében, akkor a biztonságiak az ő érdekében cselekednek határozottan, fogalmazott. Ez az értékelés azonban még akkor sem helyes, ha tőle az ember egyáltalán nem azt várja, hogy igazat mondjon. A leányt ugyanis mindenekelőtt megverték és megalázták. Ráadásul székelyként és magyarként ugyanabban a mezben volt, mint mindenki más. És a B-közép sem említhető jó példaként, amelynek tagjai eszerint a focimeccsek két órája alatt hordává válnak. Mert ilyet talán a fideszes politikusok sem várnak el a bálványosi szabadegyetem látogatóitól. Vagy mégis?

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Pár napja Bakondi György is beszélt hallgatók előtt. A migránsok magatartását illusztrálva példákat ismertetett, amelyek között Köln is szóba került, ahol 2015-ben migránsok erőszakot követtek el nőkkel szemben. A belbiztonsági főtanácsadó tanulságnak szánva azt a költői kérdést tette föl a hallgatóságnak, hogy amikor mindez történt, akkor vajon a német férfiak hol voltak. S amikor ugyanezt a kérdést magyar kistelepüléseken megismételte, akkor a válaszokból az derült ki számára, hogy nálunk bizony másként lett volna.

Pedig nem biztos, hogy jól látja a dolgokat. Hiszen ha ilyen csúfság esik meg egy leánnyal Székelyföldön, akkor a székely férfiak vajon hol maradnak?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.24.

Legolvasottabb cikkek

2

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.