A másodpilóta ámokfutása – Magazin-ajánló

2012. május 24., csütörtök 19:00

Legfrissebb, május 26-i számunkból ajánljuk:

Hagyaték
A magyar nép többsége nosztalgiával idézi a most százesztendős Kádár János uralmának időszakát. A rendszeresen ismétlődő felmérések legalábbis ezt mutatják. Úgy tűnik, kevés volt ahhoz a rendszerváltozás óta eltelt két évtized, hogy átmenjen a köztudatba: a volt főtitkár politikájával, árulásaival milyen hatalmas károkat okozott az országnak. (21., 24–25. oldal)

Hátsó oldal
Két vaskos kötetben Titkos írás címmel több mint kétezer oldalon jelent meg a tavaszi könyvfesztiválra az 1956 és 1990 közötti magyar irodalom állambiztonsági megfigyeléséről szóló könyv. Szőnyei Tamás a magyar rock besúgói után az írók és irodalmárok besúgóit is leleplezte. Az újságíróval, kutatóval az ügynöktörvények körüli vég nélküli vitákról és az öt évig tartó kutatás tapasztalatairól is beszélgettünk. (23. oldal)

A másodpilóta ámokfutása
Erőteljes nacionalista retorikával, az erdélyi magyarok jogainak megnyirbálásával láttak neki a kormányzásnak a hónap elején hatalomra jutó román balliberálisok. A szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök többször is bebizonyította, hogy a kisebbségek szerzett jogai nincsenek kőbe vésve Romániában. (27. oldal)

Zárt osztály
Szögesdrót, zsilipkapu, tizennyolc fős zárka, hajnali fél ötkor ébresztő. Nincs kecmec, bárki ilyen közegbe kerülhet, aki nem rendezi akár jelentéktelennek tűnő szabálysértési bírságát. Ötezer forint egy nap elzárással ér fel. Baracskán bepillantottunk a rácsok mögötti mindennapokba. (30–31. oldal)

Árulkodó harapás
A Semmelweis Egyetemen rutinszerűen végeznek arcrekonstrukciós műtéteket, egy nemrég lezajlott operációsorozat mégis különleges volt. A sikerhez nemcsak számos orvos együttműködése, hanem a világon szinte egyedülálló, magyar fejlesztésű, háromdimenziós csonttervezést lehetővé tevő szoftver is kellett. (32. oldal)

A pingvin szárnycsapása
Az idei szezontól a Balatont viharjelzési szempontból három medencére osztották, így nem fordulhat elő, hogy míg Balatonaligán hatvan-hetven kilométeres viharos széllökések vannak erős zivatar kíséretében, Keszthelyen pedig áll a levegő, mégis az egész tóra vonatkozóan tíz- és százezreknek kell abbahagyniuk a fürdést. Bár rendkívül sokrétű a hazai meteorológiai kutatás, arra, hogy milyen lesz az idei nyár, korlátozottan adható válasz. (36. oldal)

Fémkeresők
Vadnyugati aranyásók korát idézi, amikor napjaink háborúsrelikvia-vadászai útra kelnek kincset keresni a hajdanvolt csatamezőkre. Ugyan a kövér aranyrögök helyett itt régi fegyverekért, töltényekért, érmékért és hasonló ritkaságokért folyik a harc – a kincsvadászok mit sem veszítettek elődeik lelkesedéséből, kitartásából, de óvatosságából sem, nehogy mások megelőzzék őket. Egy hazai fémkeresőt kísértünk útjára, hogy bepillantsunk rejtett világukba. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Forrás: MNO

Szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.