Ceausescuné gyémántjai – Magazin ajánló

MN

2017. november 10., péntek 08:33, frissítve: péntek 16:43

Gyémántbiznisz fű alatt a kommunista Romániában. Nagy Bandó András-interjú. Dédmama családmentő receptje. Az eltűnt idő nyomában Fehéroroszországban. Szombaton Magazin!

„A politika ma már fertőz. A szerény tudású magyarokat inkább fölemelni kellene, nem pedig lenyomni, becsapni. Ma ebből a szerencsétlen sorsú rétegből nyerészkedik a hatalom, és ennél galádabb dolog nincs.” (Nagy Bandó András)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

 

Romániában is huszonöt évnek kellett eltelnie a kommunista rendszer bukása után ahhoz, hogy a helyi sajtó feldolgozzon egy sokáig szigo­rúan titkos műveletet: az ipari kémkedés segítségével elindított mes­ter­sé­ges­gyé­mánt-gyár sikertörténetét.

Egyetért azzal, hogy a kormány magyar cégeket hoz helyzetbe, a közbeszéd végzetes leegyszerűsítésével azonban nem. Úgy véli, a politika agresszivitása gyermekeinkre is hatással van, ő pedig attól polgár, hogy mindig szóvá teszi, ha valami nem tetszik neki. A hetvenéves Nagy Bandó Andrással mindezek mellett a Kocka utcáról, stand-upról és a zaklatási ügyekről is beszélgettünk.

Megpróbálta őket az élet, de soha, egyetlen pillanatra sem adták fel. Istenbe és egymásba kapaszkodva mindig talpon maradtak. Ma az övék a legszebb pavilon a káptalantóti piacon.

Aligha létezik olyan ország, amely akkora hévvel állna ki az egységes Spanyolország mellett, mint Szerbia. Az újabban ismét Koszovó-lázban égő szerb politikai elit ma már nem mulaszt el egyetlen percet sem, hogy üzenjen Brüsszelnek: igazságtalan volt és kettős mércét alkalmazott Szerbiával szemben. Belgrádba látogattunk, hogy megnézzük, hogyan halad a Koszovóról szóló nagy nemzeti konzultáció.

A rojtosra hallgatott kazetták kora ugyan lejárt, de még nem halott ez a hanghordozó, sőt az utóbbi időben újra divatját éli. Czipó Tibor, a Mini és a Tolcsvay-trió basszusgitárosa garázsmanufaktúrában sokszorosítja a mai napig.

Témák a Magazinból

Ceauşescuné gyémántjai
Külföldre küldött kémek, százmillió dolláros bevételek és a végén ócskavasnak eladott szuperprések – Tanulságos történet a romániai rendszerváltásról (17., 21. oldal)

Mindegy, hogy Döbrögi jobbos vagy balos
Nagy Bandó András Fábry Sándorról, cenzúráról és arról, legközelebb miért nem szavaz a Fideszre (18-19. oldal)

„Hogy tetszenek a romjaink?”
Térey János költészeti kalandjai Egyiptomban (20-21. oldal)

Fadoboz a padláson
„Idegent nem engedünk a titkok közelébe” (22-23. oldal)

Underground szuperorganizmus
A tuskógombák mögött a mamutfenyők is elbújhatnak (22-23. oldal)

Az élére vasalt város
Miért menjünk Minszkbe, és mit csináljunk ott? (24-25. oldal)

Katalónia Spanyolország, Koszovó Szerbia!
Délen is folyik a konzultáció, és bár más a téma, Brüsszelnek itt is üzennek (24-25. oldal)

A fehéremigráció naivitása nem ismert határokat
Alexander Rahr politológus a felmenők 1917 utáni viszontagságairól, a kivándoroltak lelkületéről és az orosz forradalmakról (26. oldal)

Barázdák közé préselt élet
Százharminc éve szabadalmaztatta a zenehallgatást forradalmasító gramofont Emile Berliner (27. oldal)

Visszatekert idő
Rég volt, amikor milliós példányszámban keltek el a kazetták, de a hanghordozó mégis nagy túlélőnek számít (28. oldal)

Begyűrt szalagok és pogo
Negyvenes éveit tapossa az X generáció (28. oldal)

Nagyanyáink unokái
Hiteles korrajz egy letűnt világról és azokról a nőkről, akiket öntudatra nevelt az első nagy világégés (29. oldal)

A kék vér átka
A fertőzésveszélyes környezetben élő, ijesztő külsejű tőrfarkú rákok évtizedek óta a gyógyszeripar fontos szereplői (32. oldal)

Szerető Szabolcs Leninről. Gazda Albert az Óvatos Duhajról. Plusz Hegyi Zoltán, Benedek Szabolcs, Szántó T. Gábor és Weiner Sennyey Tibor tárcái.

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.