Elöl mennek a csengettyűsök

Magyar Nemzet

2017. június 2., péntek 08:08, frissítve: péntek 09:55

A csíksomlyói búcsú és az eredetmítosz. Philip Zimbardo-interjú. Rozsály, a különös magyar éden. Roger Stone, az amerikai politika sötét mágusa. Szombaton Magazin!

„Az aranyláncos fiú nyakán kínai jelzések, megkérdezzük, mit jelentenek.
– Soha nem adom fel. Ez a hitvallásom – mondja, majd befeszíti minden izmát, és úgy néz körbe, mintha hirtelen trónná alakult volna alatta a kopott huzattal bevont ülés. Ő a főnök itt, nem vitás.
– Dolgoztam Hollandban, tetováltam és kertészkedtem. Most hazajöttem, és ki van adva a házam, addig is jön a pénz.
– Itthon nem dolgoztál?
– De. Árultam a kábítót, meg striciskedtem is. 17 évesen.
– Nem buktál le egyszer sem?
– Egyszer kábítóval. Azt mondtam rá a rendőröknek, hogy kávé. Jól meg is vertek. A lányokkal nem fogtak meg soha. Úgy kell csinálni, hogy a lányokat vigyék el – mondja vigyorogva.”

Ez csak néhány a sok érdekes mondat közül a hétvégi Magyar Nemzet Magazinból. Hetilap a napilapban – Korszerű, kritikus, konzervatív. Keresse minden szombaton!

 

A csíksomlyói búcsú az összmagyarság egyik legemelkedettebb és legfontosabb eseménye. Ezen az sem változtat, hogy a kutató szerint nem pontosan azért és talán nem pontosan akkor alakult ki, ahogyan eredetmítoszában szerepel.

A helyzet dönti el, hogy az átlagosnak tűnő emberek hőssé válnak-e – tartja Philip Zimbardo, a Stanford Egyetem professor emeritusa, a világ talán leghíresebb pszichológusa. Zimbardót, aki híres-hírhedt börtönkísérlete után vált ismertté, manapság a mindennapokban tetten érhető hősiesség foglalkoztatja, nemzetközi mozgalmat is indított ennek terjesztésére (e kezdeményezés magyar megfelelője a Hősök tere). A napokban jelent meg magyarul a – világ számos egyetemén alapműként forgatott – Pszichológia mindenkinek című munkájának első kötete.

Egy közösség működőképességét nagymértékben a vezető határozza meg. Bizonyára ez a titka Rozsálynak is. A nyolcszáznál alig több lelket számláló faluban évtizedek óta nincs éhes gyerek, nincs cigánykérdés, mindenki dolgozhat, és elvándorlás helyett egyre több a betelepülő. Adottságait tekintve Rozsálynak semmije nincs, amire támaszkodhatna. És mégis egy darabka éden a legszegényebb megye peremén. Áder János köztársasági elnök, aki kedden járt a településen, a siker titkát abban látja, hogy Rozsály lakossága valódi közösséget alkot.

Százöt perc alatt átzötyögtünk vonattal Mátészalkáról a 78 kilométerre lévő Debrecenbe. Ezt a vánszorgást éves szinten mintegy 825 ezren tűrik el, de most egy civil társaság bojkottot hirdetett, ezzel próbálja megüzenni a döntéshozóknak, hogy gyorsabb és jobb szerelvényeket szeretnének, mivel a csigatempó és a folyamatos késések már a mindennapjaikra is hatással vannak, méghozzá rossz hatással. Igaz, riportunk során olyanokkal is találkoztunk, akik elégedettek voltak a csattogva cammogó vonattal.

Republikánus, de nem vallásos. Támogatja a melegeket, de gyűlöli a demokratákat. A magyar felmenőktől származó politikai tanácsadó, Roger Stone az egyik legellentmondásosabb figura Amerikában. Van, aki szerint ő csinált elnököt Nixonból és Trumpból, illetve mások hátán felkúszva gazdagodott meg.

Témák a Magazinból

Elöl mennek a csengettyűsök
„Valódi szent hely” – e hét végén tartják a 450. csíksomlyói zarándoklatot (17., 20. oldal)

A gonosz csábítása
Philip Zimbardo a dél-bronxi gettóról, a használt könyvek elleni harcról és a nagybácsiszerű Eichmannról (18–19. oldal)

Segítünk mi magunkon!
Rozsály nem tartja magát mintafalunak, pedig az (21. oldal)

Keleti kényelem a mátészalkai vonalon
Ha úgysincs víz a vonaton, akkor minek tegyenek szappant és kéztörlőt? (22–23. oldal)

Poggyász a kézben
A baloldaliság fogalmának változása Dél-Koreában (24–25. oldal)

Piszkos trükköző
Roger Stone, a csodatanácsadó: A politika nem más, mint show-biznisz csúnya embereknek (24–25. oldal)

Párhuzamos szőlősorok
Jásdi István esszéje (26. oldal)

Magyarok Tito gulágján
A túlélők hallgatásba burkolóztak, senkinek nem meséltek a szörnyűségekről (27. oldal)

„Rohadt unalmas” Stefánia?
Szécsi Noémi két új, Habsburg-témájú könyvről (29. oldal)

Kósa András a magára maradt Merkelről, Sashegyi Zsófia a népességnövekedést serkentő lépésekről. Plusz Hegyi Zoltán, Stier Gábor, Szörényi László és Győrffy Ákos tárcái.

 

 

 

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.