Emberpiac - Magazin-ajánló

2012. március 29., csütörtök 15:00, frissítve: szerda 15:31

Legfrissebb, március 29-i számunkból ajánljuk

Sapka és a kontaktlencse
A napokban újabb száraztésztaféle kerül le az áruházak polcairól, amely a forgalomból már kivont Nagyi tésztájához hasonlóan az előírtnál jóval kevesebb tojást tartalmaz, és ráadásul vegyi anyaggal sárgára színezték. Újracímkézett hús, pálmaolajjal kevert vaj, cementkeverőben gyártott cukor – csak néhány a közelmúlt hazai fogásaiból. Az élelmiszer-hamisítás ma már vetekszik a kábítószer-terjesztéssel. (21., 26. oldal)

Diszkrét matematikus
A matematika egyik legrangosabb elismerését, az Abel-díjat adományozták a világhírű magyar matematikusnak, Szemerédi Endrének. A díj és hetvenkét éves kora ellenére esze ágában sincs nyugdíjba menni, most éppen a matematika számára is új területébe igyekszik beletanulni. (23. oldal)

Hegyaljai keserű
A borsodi Abodon sosem működött téesz, a helyiek olyan keményen ellenálltak, hogy meghátráltak a beszervezők. Igaz, előtte jó pár férfit agyba-főbe vertek, még a falu legidősebb emberét, egy százöt éves bácsit
is megpofoztak. Aztán a sok hektár termőterületnek mégis lába kélt, a rendszerváltozás tájékán bagóért vették meg az új földesurak. (24–25. oldal)


Hűtőmágnes
Itt vásárol be szinte minden jelentősebb hazai étterem, de – főképp szombatonként – egyre több egyszerű földi halandó is válogat a vízi lények között a budaörsi halpiacon. Van itt hal néhány ezer forintért, ám egy-egy különleges fajta kilója akár huszonötezer is lehet. Nem csak ez az oka annak, hogy a magyar halfogyasztás jó ideig nem érhet a japán nyomába. (27. oldal)


Emberpiac
Tíz év alatt közel ötezer egyetemistától kérdeztem meg, mit jelentenek számukra a Benes-dekrétumok. Csupán ötven, főleg felvidéki magyar diák hallott róluk, de hogy mi a tartalmuk, és milyen pusztítást okoztak a magyarságnak, azt mindössze ketten tudták. (33. oldal)

Acélfolyó
„Az emberiség nem menthetetlen” – Száz éve született Örkény István (36. oldal)

D’Artagnan visszavág
Ebben az évben lenne százéves a hazai és nemzetközi vívóélet kiválóságainak egyike, a kardcsapatban háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok Berczelly Tibor. Nyolcszor nyert magyar kardbajnokságot, és – alighanem örökre – hazai csúcstartó. Önfejű, kemény, szókimondó személyisége nemegyszer szelet vetett és vihart aratott. De jó rá emlékezni a magyar vívósport mélyrepülése idején. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.