Erre készülnek az új minisztériumban

PR

2012. május 8., kedd 20:02, frissítve: kedd 20:22

A Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága, valamint kulturális és sajtóbizottsága után az egészségügyi bizottság is támogatta Balog Zoltán miniszteri kinevezését. A jelölt legutóbbi meghallgatásán szolidaritásalapú egészségügyet szorgalmazott.

„A leendő Emberi Erőforrások Minisztériumában nem fizetős, hanem szolidaritásalapú egészségügyről beszélnek” – mondta Balog Zoltán miniszteri meghallgatásán, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy ahol az intézményeken belül megjelentek a szakorvosi magánpraxisok, és ezáltal összekeveredett a magán- és közellátás, azt mindenképpen ki kell tisztítani. Balog Zoltán hangsúlyozta: a minisztériumban arra törekszik majd, hogy a strukturális európai uniós fejlesztéseket összehangolják, a párhuzamosságokat megszüntessék. Erre a feladatra külön miniszteri biztos kinevezését tervezi, de mint elmondta, a személyéről még nem döntöttek.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága 14 igen, 5 ellenzéki tartózkodás, valamint Tukacs István szocialista képviselő nem szavazata mellett támogatta Balog Zoltán miniszteri kinevezését.

A miniszterjelölt, aki egy napon belül harmadik meghallgatásán vett részt, mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalról számos kérdést és javaslatot kapott. Az egészségügyi bizottság ülése alapvetően jó hangulatban telt. Többen felvetették, hogy a már így is „monstrum” minisztérium a két újabb területtel irányíthatatlanná válik. Ennek kapcsán Balog Zoltán úgy reagált, tárcájára úgy tekint, mint a kormányon belül egy kis kormányra, és számtalan ügy van, például a Sportkórház ügye, amely egyszerre érinti az egészségügyet, a sportot, valamint az önkormányzati érdekeket. Ez azt bizonyítja, hogy az egyes ágazatok között szorosabb együttműködésre van szükség – hangsúlyozta.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban Balog azt is megjegyezte, hogy véleménye szerint azokat a pluszenergiákat, amelyek eddig az önkormányzati fejlesztések révén benne voltak a rendszerben, nem szabad veszni hagyni, ezért például a járóbeteg-ellátás – amelynek állami átvétele jövő januárban esedékes – kimondottan olyan ügy, ahol az önkormányzatokkal való egyeztetés nélkül nem lehet előrelépni.

Egészségvédelem, megelőzés

Balog Zoltán bizottsági meghallgatásán megjegyezte, hogy kormányra kerülésük idején olyan rendszerrel szembesültek, amely több pontján a működőképesség határán állt. Ezek között az egészségügy egyes részei még ezt a szintet sem érték el. A kormány által felvázolt célokat viszont rossz egészségi állapotú emberekkel nem lehet elérni. A jó egészségi állapot eléréséhez biztosítani kell az egészség előfeltételeit. Mind az egyén, mind az egészségügy, mind a költségvetés válláról komoly terhet vesz le az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a kormány egészségpolitikájában ezért az egészségvédelem, a megelőzés kap főszerepet. Az egészségügyi rendszer átalakításának középpontjában a betegközpontúság áll, hogy hatékony egészségügyi ellátórendszerben minőségi ellátáshoz juthassanak az emberek, anyagi helyzetüktől függetlenül egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Mindez nem működik transzparencia nélkül – mondta Balog Zoltán, megjegyezve: az egészségügyi államtitkárság és Szócska Miklós államtitkár intézkedéseinek köszönhetően az egészségügy ebben a tekintetben már jó úton halad. Kiemelte, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél létrejött egy olyan intézményfenntartó központ, ahol komoly kutatások zajlanak, az ágazat adatainak összegyűjtésében pedig már mostanáig is jelentős munkát végeztek. Balog hozzátette, a minisztériumon belül már most gondolkodnak azon, hogy az oktatás egységes igazgatását is megteremtsék.

Az intézményi fejlesztések kapcsán azt mondta: információi szerint az új országos betegjogi központ kialakítása már a végső fázisban van, az új országos pszichiátriai központnak pedig, ha teljesen nem is készül el, a működéséhez szükséges alapokat még a ciklus vége előtt megteremtik. Balog beszámolt továbbá arról, hogy a közétkeztetés új szabályozása is hamarosan elkészül, amely az államtitkárságtól kapott információk szerint minimális költséggel valósulhat meg.

Az ellenzéki képviselők közül többen bírálták az elektronikus recept bevezetésének tervét. Ennek kapcsán Balog Zoltán leszögezte: az e-recept a jövő, ezért a képviselőktől azt kéri, hogy „ne ellene lőjenek”, hanem segítsenek abban, hogy jó legyen. Balog Zoltán a miniszteri meghallgatásán kitért arra, is ,hogy „200 falu” néven program elindítását tervezi, amelynek célja, hogy orvosok, pedagógusok és lelkipásztorok közreműködésével olyan komplex programokat indítsanak, hogy kétszáz, a nagymértékű elvándorlás miatt haldokló falut sikerüljön feléleszteni.

Járásokra lebontott kulturális leltár jöhet létre

Tizenhárom fideszes és LMP-s vokssal, öt ellenzéki nem szavazat ellenében támogatta az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága Balog Zoltánt, a leendő Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetőjét kedden. Balog Zoltán a meghallgatáson a legfontosabb célok között egy egész országra kiterjedő, járásokra lebontott kulturális leltár létrehozását említette. Kitért arra is, hogy csökkenteni szeretné a kulturális kormányzat széttagoltságát, ezért újra a tárca hatáskörébe vonna olyan területeket, mint például a filmművészet támogatása vagy a magyar kultúra külföldi képviselete.

A leendő miniszter személyi változásokról nem kívánt beszélni, de annyit megemlített, hogy lesznek személycserék államtitkárságok és kulturális intézmények élén is. Balog Zoltán felidézte: két évvel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy közösségi ellátórendszereket át kell alakítani, ekkor került az eddig Nemzeti Erőforrás Minisztériumként működő tárca felügyelete alá az oktatás, az egészségügy, a szociális ügy, a kultúra és a sport. Mint Balog hozzátette, most két további – a társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős – államtitkárság is a május 14-étől új nevet viselő tárcához kerül, így minden, az emberrel közvetlenül foglalkozó terület oda tartozik majd.

Új, innovatív utakat kell keresni

Magyarország igazi értéke az emberi erőforrás, amelyből a munkaalapú társadalom épülhet – fogalmazott a miniszterjelölt, aki úgy vélte, az élet egyetlen területe sem működőképes kulturális megközelítés nélkül, a kultúra például a szociális felemelkedésben is segítséget nyújthat. Balog Zoltán szerint a közösségi intézményrendszer mára nemcsak finanszírozhatatlanná vált, de sok tekintetben eredeti funkcióját sem tudja betölteni, ezért a kormánynak nemcsak a gazdaságpolitikában, hanem a kultúrában is új, innovatív utakat kell keresnie.

Az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtt megtartott meghallgatásán Balog Zoltán a mindennapos testnevelés bevezetését és a sport integráló erejét emelte ki.

Ismert, május 3-án mondott le posztjáról Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter. Réthelyit jó érzéssel tölti el, hogy bár korábban sokat támadták a minisztériumot, mondván túl nagy területet fog át, a tárca nemcsak megmarad, hanem feladatai bővülnek is a társadalmi felzárkózás ügyével és az egyházakkal való együttműködéssel.

Réthelyi Miklós pénteken elmondta: amikor felkérték a tárca vezetésére, nem lehetett rá nemet mondani, és az elmúlt két év minden napján úgy érezte, hogy jól döntött. Most viszont, hogy a kormányzati munka már a következő választás felé tart, úgy látta: vissza kell húzódnia.

Forrás: MTI

Szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.