Folyó ügyek – Magazin-ajánló

2012. április 26., csütörtök 20:00, frissítve: péntek 08:35

Legfrissebb, április 28-ai számunkból ajánljuk:

Ötezer papír
Semmi nem utal arra, hogy a kormánynak, a társadalomnak vagy az országnak volna B terve arra, hogy mi lesz akkor, ha tényleg nem marad több orvos az országban. Meddig élünk vissza a kötelességtudatukkal, a röghözkötöttségükkel, a sztrájkképtelenségükkel? A kórházi orvosoknak megalázó béremeléssel szúrták ki a szemüket, az alapellátásban dolgozó orvosok még ennyit sem kaptak. Ehelyett újabb szigorú előírásoknak és a szakmai tudásukat semmibe vevő szabályoknak kell megfelelniük. A Szeged környéki tanyavilágban, háziorvosoknál jártunk. (21., 24–25. oldal)

Másik oldal
A múlt heti budapesti nemzetközi könyvfesztivál díszvendége, Claudio Magris szerint az európai országok előtt egyetlen út áll: az együttműködésé, mely nem érzelmi, hanem puszta létkérdés. Az író úgy véli, a kontinens államainak magukba zárkózása politikai értelemben vett vérfertőzéshez vezet. A hetvenhárom éves, elkötelezetten Európa-párti olasz íróval budapesti luxusszállodában találkoztunk. (23. oldal)

Folyó ügyek
Nyár elején megindul a menetrend szerinti hajóközlekedés Budapesten, a fedélzetre várhatóan érvényes BKV-bérlettel is fel lehet szállni. Az ideális az lenne, ha a járatok az agglomerációt is érintenék, de erre egyelőre nincs pénz. Kérdés, valódi tömegközlekedési alternatívát jelenthetnek-e így a vízi járatok a fővárosban. (26–27. oldal)

Páncélülés
Az ország legirigyeltebb menyasszonyaként élhette át az ünneplés felemelő pillanatait, hogy nem sokkal később sorsa drámai fordulatot vegyen. Hitvesét fiatalon elveszítve, hazájától távolra űzetve, javíthatatlan optimistaként nyújtott támaszt férje idős szüleinek. Hatalmas életenergiától hajtva élte át a huszadik századot. Horthy István volt kormányzóhelyettes özvegye kilencvennégy évesen is úgy látja, még küldetése van. Kötelességének érzi elmondani: amit a Horthy család tagjaként közvetlen közelről látott, az sokszor ellenkezik mindazzal, amit a kormányzóról, tetteiről és lehetőségeiről terjesztettek évtizedeken át. A ma Angliában élő grófnővel családja tágas lipótvárosi lakásában találkoztunk. (30–31. oldal)

Forgás
A tervek szerint 2017-ben nyitná meg kapuit a magyar szellemi örökséget bemutató múzeum, kulturális központ. Az épület a legismertebb magyar találmányt, a Rubik-kockát formázza majd. Megálmodói reményei szerint a brüsszeli Atomiumhoz vagy a londoni óriáskerékhez hasonlóan Budapest látképének világszerte ismert eleme lesz. (32. oldal)

Nikotinmérgezés
Évek óta rejtélyes kór tizedeli a méhcsaládokat a világ számos országában, de legfőképpen az Egyesült Államokban. Érthetetlen módon egész kolóniák tűnnek el nyom nélkül, a jelenség neve: kaptárelhagyás. A kutatók mindeddig tehetetlenül figyelték a pusztulást, most azonban több tanulmány is megerősítette: a rovarölő szerek egy csoportja lehet a főbűnös. (33. oldal)

Csomósodás
Miközben a világ a hetvenhat áldozattal járó norvég sorozatgyilkos perére figyel, az elmúlt hetekben többszörös gyilkosságok sokkoló hírei rázták meg Magyarországot. A tizennégy ember életébe kerülő kulcsi, soproni, akarattyai, szekszárdi és győri eset kapcsán Németh Zsolt kriminológust kérdeztük a gyilkolás természetrajzáról, aki nem hisz abban, hogy léteznek szörnyetegnek programozott emberek. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.