Hidroplán Somogyvár felől – Magazin-ajánló

2012. július 19., csütörtök 18:45

Legfrissebb, július 21-i számunkból ajánljuk:


Peremvidék
Fel kell tenni a kérdést, valójában milyen eszközei vannak az államnak, hogy a P. László-féle figurákat elrettentse a pécsihez hasonló aljas tettek elkövetésétől. Elég-e az, ha remélhetően élete végéig börtönbe zárják, majd így tesznek a következő gyilkossal meg az azutánival is? (21., 25. oldal)

Bennünk a létra
Többször megfogadta, hogy nem kezd új regénybe, azután az idei könyvhétre megjelent a legújabb. Jókai Anna megkapta a magyarországi elismerések szinte mindegyikét, a legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy könyveit millióan olvassák, és hogy olvasói máig szeretik és hívják. (23. oldal)

Robbanásveszély
Hogyan függhet össze Fenyő János megölése, az olajmaffia tevékenysége és az Aranykéz utcai robbantás? Többek között erre is fény derülhet, ha a nyomozó hatóságok ezúttal nem hátrálnak meg, amikor valódi nagyvadak kerülnek a képbe. Hovatovább a kilencvenes évek fű alatti történelmének feltárása a tét. (24–25. oldal)

Harckészültség
Akad egy olyan szegmense a londoni olimpiának, amelynek előzményei 1972-re, 1996-ra, 2001-re és 2005-re mutatnak vissza. Az utóbb említett két évben ugyan nem rendeztek sehol ötkarikás eseményt, ám a New York-i terrortámadás és a londoni robbantássorozat a negyven évvel ezelőtti müncheni olimpia túszdrámájával, valamint a tizenhat éve nagyot szólt atlantai bombával együtt új dimenzióba helyezte a biztonsági követelményeket. Ezeknek az angol főváros a rajt előtti utolsó pillanatokig nehezen tudott megfelelni. (26–27. oldal)

Kötelező lépések
Merre tovább, Európa, és mi lesz veled, nemzeti szuverenitás? Egyre erősebb a félelem, hogy a föderatív Európa a nemzeti önrendelkezés feladását jelenti. Ám példák sokasága bizonyítja, hogy a nemzetek megújultak, a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségei megerősödtek az egységesülő Európában. (28. oldal)

Hidroplán Somogyvár felől
Szenzációként fogjuk e-fel, hogy a válság sújtotta, elnyomorodó körzetek egyikében világszínvonalú technológiai fejlesztésre rendezkednek be? Új műfaj lesz-e a pozitív oknyomozás? Ám az is elgondolkodtató, miért mondja egy sikeres, tehetséges ember ma Magyarországon: olyan közegben élünk, ahol nem szeretik, ha valaki kicsit kidugja a fejét a vízből… (30–31. oldal)

A káosz szabadsága
Az elmúlt hetekben Maliból érkező hírek nemcsak arról számoltak be, hogy elvakult fanatikusok Timbuktuban barbár módon muzulmán szentek mauzóleumait rombolták le, hanem tényként közölték azt is: az ország északi, Franciaország méretű, sivatagos része az iszlamisták uralma alá került. (33. oldal)

Faborítású fém
Hatvannyolc évvel ezelőtt, 1944. július 13-án hősi halált az 1. rohamtüzérosztály parancsnoka, vitéz nemes Barankay József százados. Ki volt ő, és miért fontos róla megemlékeznünk? Korának egyik legrátermettebb magyar csapattisztje volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy azt a kitüntetést – a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet – adományozták részére, amelyet mindössze huszonkét magyar és egy német tiszt kapott meg a második világháború alatt. A hősi halált halt tiszt földi maradványait az elmúlt héten exhumálta és azonosította a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának munkacsoportja az ukrajnai Ivano-Frankivszk városában. (36. oldal)

Állva falók
A civilszervezetek sokszínű kreativitása az egészséges társadalom egyik fontos mozgatója. Jelenleg már több mint negyvenezer ilyen önkéntes szerveződés ágyazódik be a mindennapokba. Közöttük a gasztronómia világában sajátos szubkultúrát képviselve, egyelőre takaréklángon, a Hentesnél Evők Baráti Köre elnevezésű, a Facebookon fellelhető, életkedvet sugárzó csoportosulás. (40. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.