Kakukkfiókák – Magazin-ajánló

2012. február 9., csütörtök 19:43

Legfrissebb, február 11-ei számunkból ajánljuk.

• Kakukkfiókák
Másfél milliárdos kárt okoztak négyszáz lakás törvénytelen értékesítésével Miskolcon. A hetvenezer oldalas nyomozati anyagra épülő ügyészségi vádiratot nemrég adták át a bíróságnak. A Fészekrakó-botrány szálai a Gyurcsány-kormány idejére nyúlnak vissza. A megyeszékhelyre betelepített problémás családok szomszédságában harmadára esett az ingatlanok értéke. (25., 30. oldal)

• Próbanyomás
Új hangok, új arcok jelentek meg a lengyel sajtóban. Olyanok, akik lépést tartva a média változásaival öregbítik a lengyel újságírás hírnevét, miközben a régi nagyok inkább lejáratják. Ennek az új hullámnak egyik kiemelkedő alakja, Igor Janke, a Rzeczpospolita konzervatív irányultságú napilap vezető újságírója rendszeresen publikál az egy éve indult, és azonnal mértékadóvá vált Uwazam Rze hetilapban, s emellett nagy látogatottságú saját blogot is visz Salon24 címmel. (27. oldal)

• Nagy kékség
Zamek elvtárs, utasetikett és a blue nose: fontos lapok a Malév történelméből. Eddig egyszer történt ilyen: 1956 októbere után szovjet utasításra rövid időre leállt a hazai polgári légi közlekedés, ám akkor kisvártatva újraindult. Sokan most is ilyesmiben reménykednek. (28–29. oldal)

• A hangya epéje
A műfaj most azok kezében van, akik a Magyar Állami Operaház életben tartásán dolgoznak. Vezetőség és érdekvédők – a maguk szempontjai szerint. A Magyar Nemzet kerekasztalánál Ókovács Szilveszter, a dalszínház kormánybiztosa, Szinetár Miklós rendező, kétszeres főigazgató, Rácz István, a Magyar Operaénekesek Egyesületének vezetője és Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas magánénekesnő beszélgetett a kilátásokról és a reményekről. (34–35. oldal)

• Csak egy maszat?
Hétfőn lövik föl az első magyar műholdat. Eközben a világban folyamatosan erősödnek, sőt többségbe kerülnek az űrkutatással szemben szkeptikus hangok. A kérdés jogos: miért költött és költ folyamatosan az emberiség felmérhetetlenül sok pénzt arra, hogy kielégítse néhány tudós világűrrel kapcsolatos érdeklődését, miközben ebből a pénzből tömegeket lehetne kiemelni a reménytelenségből itt, a földön. (36. oldal)

• Lépcsőházi ember
Ez a beszélgetés 2011 kora tavaszán kamerák előtt zajlott Csurka Istvánnal, az apropót az 1986-os legendás írószövetségi közgyűlés negyedszázados évfordulója szolgáltatta. A témába vágó interjúrészlet látható volt az Írók szövetségben című nyolcrészes dokumentumfilm-sorozatban a Magyar Televízióban, a további részek itt olvashatók először. A Magyar Nemzet e posztumusz dialógussal búcsúzik régi népszerű tárcaírójától. (38. oldal)

• Wallenberg gyilkosai
Százesztendős lenne az idén az 1944-ben Magyarországra érkezett svéd embermentő, Raoul Wallenberg. A centenáriumot idehaza emlékévvel ünnepelik. A 67 éve, 1945. február 6-án a moszkvai Lubjanka börtönbe érkezett, a külvilág szeme elől váratlanul eltűnt Wallenberg állítólagos meggyilkolásával itthon az ötvenes években nyilasokat és zsidókat is megvádoltak. Az ÁVH berkeiben az is felmerült, hogy Wallenberget szuperkémként szerepeltessék anticionista perekben. (40. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.