Kívül tágasabb? – Magazin-ajánló

2012. június 14., csütörtök 19:00

Legfrissebb, június 16-i számunkból ajánljuk:

Kívül tágasabb?
Lehet, hogy hétfőn Európa felett nem kel fel a nap. Annyi borúlátó jóslatot hallhattunk már a görög parlamenti választásról, hogy ez sem lenne meglepő. Az biztos, hogy az Európai Unió és benne az eurózóna tagállamai számára eddigi történelmük legkeményebb időszaka jön el: vagy a hajuknál fogva, Münchausen báró módjára kihúzzák magukat a mocsárból, vagy szép lassan elmerülnek. (21., 27. oldal)


Határtalan vonzerő
A XXI. században kevésbé a rakéták, sokkal inkább a civil diplomácia, az úgynevezett puha erő mozgatja a világot. Mint az ismét megválasztott Vlagyimir Putyin első elnöki ukázainak egyikéből kiderül, egyre inkább ráérez erre az orosz külpolitikai gondolkodás is. De szintén erről árulkodik, hogy Konsztantyin Koszacsov személyében igazi nehézsúlyú külpolitikus került a FÁK-térség ügyeivel, a határon túl élő oroszokkal és a nemzetközi humán kapcsolatokkal foglalkozó szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo élére. Az intézmény vezetőjével az új külpolitikai gondolkodásról, az ezzel kapcsolatos feladatokról és a puha erő szerepéről beszélgettünk. (23. oldal)

Droszt nélkül
„Tetovált” gépkocsik, megszabott viteldíj, készséges sofőrök? A tervezett szigorú szabályozás célja részben az utas rovására manipuláló taxis hiénák visszaszorítása. Akikből, egyes számítások szerint ötszáz közlekedik Pesten. (24. oldal)

Szimat
Lerabolták a tavasszal a fél domboldalt a mindeddig békés és biztonságos Nagymaroson. A kellemes Duna-parti kisváros kirándulók kedvelt célpontja, nem tartozik a hátrányos helyzetű térségek közé. De már itt is érzékelhető az elszegényedés, a társadalom szétcsúszása. (25. oldal)

Dankó közlegény megtalálása
A keleti harctéren folyó hadműveletek eredményeként 1944 elején mintegy kétszáz kilométeres rés keletkezett a német arcvonalon, nagyjából az Erdős-Kárpátok vonulataival szemben. E jelentős hézag betömését volt hivatva szolgálni az első magyar hadsereg felvonultatása és harcbavetése. A hadsereg kálváriája a második világháború végével sem fejeződött be. (30–31. oldal)

Hat termőrügy egy tőkén
„Orákulum”, azaz mindentudó bölcs vagy éppen „lámpás” a borászatban – így jellemzik Kaló Imre erdész-borászt azok, akik megismerték hitvallását, és megkóstolták valamelyik borát. A Borsod megyei Szomolyán élő remete palackjai a kereskedelemben nem kaphatók, őstermelőként dolgozik, országjáró kóstolóin próbálja újraéleszteni a magyar borba vetett hitet. (32. oldal)

Dínók és szalamandrák
Ray Bradbury tűzőrsége – Miért felesleges manapság a könyvégetés? (34–35. oldal)

Finomhangolás
A 38 önálló kutatóintézetből és két kutatóközpontból januártól tíz kutatóközpont és öt kutatóintézet maradt. A Magyar Tudományos Akadémia e megújulás fejében idén 7,7 milliárd forinttal több állami támogatást kapott. Ebből indíthatta el a műszerpark fejlesztését és támogatja a tehetséges magyar kutatók itthoni munkáját. A nagy szervezeti átalakítás meglepően csendben, konfliktusok nélkül zajlott le. A tartalmi újratöltés most kezdődhet. (36. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.