Könnyek a napszemüveg alatt – Magazin ajánló

2011. december 16., péntek 07:37

Legfrissebb, december 17-i számunkból ajánljuk.

• Betlehemi sugár
Márciusban hatalmas, a Richter-skála szerint kilences erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét. A legnagyobb károkat azonban nem a földmozgás okozta, hanem az azt követő szökőár, amely egész településeket sodort el a partok mentén. Az áradat megrongálta a fukusimai atomerőmű hűtőberendezését is, amelyben több robbanás is bekövetkezett, a világ második legnagyobb atomkatasztrófáját okozva. Kilenc hónappal a megrázkódtatás után újra ellátogattunk a világ talán legfejlettebb társadalmába, hogy megnézzük, hogyan birkózott meg a tragédiával. Lukács Csaba helyszíni riportja. (21., 32. oldal)

• Meghívás
Andersennel és Puskás Öcsivel született egy napon, az idén hetvenöt éves, megkapta a Kossuth-díjat, Budapest díszpolgára lett, és most a magyar irodalom friss prima primissimája. Nem csoda, hogy elégedett. Ám ha a magyar gyermekkultúra helyzete kerül szóba, lehervad Csukás István arcáról a mosoly. Hanthy Kinga vele készített interjújában azt mondja: kétmilliárdból csodát lehetne itt művelni. (23. oldal)

• Könnyek a napszemüveg alatt
Két újsághír. Két baleset, tizenöt év különbséggel. Az akkor tizenéves Nagy Máté 1996-ban szüleit vesztette el. Most öccse, Szabolcs életéért küzd, akit többhetes kómából sikerült felébreszteni. A történetet Árvai Magdolna eleveníti fel. (24–25. oldal)

• Portrék börtönkosztból
Hogyan lett Abu Gaszem kufrai kémfőnökből miszrátai őrizetes? Marosi Antal beszámolója, akinek a Magyar Nemzet Magazinban közölt líbiai riportjai is olvashatók most megjelenő könyvében. (26–27. oldal)

• Gettószelídítők
Aki alkot, értéket teremt. Aki értéket teremt, vigyáz rá. Megőrzi a mások által teremtett értékeket is – vallja Bódis Kriszta filmrendező. Azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat, pedig néha sikerülhet neki. Ózd-Hétes az ország egyik legszegényebb roma telepe, ám Bódis Kriszta és sok-sok segítője hosszú, fáradhatatlan és szívós munkájának köszönhetően megmozdult ott valami. Ha a hétesi modellprogram kapna további komoly anyagi és erkölcsi támogatást, ez a telep szociális katasztrófaövezet helyett a roma integráció reményt keltő példája lehetne. Farkas Adrienne járt a hétesi roma telepen. (30–31. oldal)

• Álommozi
Napóleon beosztotta az éjszakát. Molnár Csaba írása. (34. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.