Tulipán, fenyő, csillag – Magazin-ajánló

2012. június 7., csütörtök 19:15

Legfrissebb, június 9-i számunkból ajánljuk:

Tulipán, fenyő, csillag
Két évtized legkiélezettebb „testvérharcának” volt tanúja az erdélyi magyarság a holnapi helyhatósági választást megelőző kampányban. A megmérettetés nagy tétje, hogy sikerül-e a közösségnek a magyar–magyar verseny közepette is megőriznie, esetleg növelnie képviseletét az önkormányzatokban. (21., 24–25. oldal)

Más sorrendben
A keleti tömb országaiban páratlan karriert futott be: világszerte úgy ismerték, mint a haláltól sem visszariadó, elszánt tudósítót. Ryszard Kapuscinski élete mégis mintha folyamatos menekülés lett volna: forradalmakba és asszonyokhoz, önmaga és a múltja elől. Artur Domoslawski – maga is újságíró, rangos lapok tudósítója, Kapuscinski tanítványa – mestere nyomába eredt. Immár magyarul is olvasható életrajzi riportja hatalmas botrányt váltott ki hazájában. (23. oldal)

Tehertétel?
Rohamosan fogy Európa lakossága, egyes országokban gyorsabban, másokban lassabban. Magyarország Európa és a világ egyik legalacsonyabb termékenységű országa, bár többségünk még mindig azt gondolja, boldogabb az élet gyermekkel, mint gyermek nélkül. (26–27. oldal)

Kesztyűs kézzel
Mi, magyarok szeretjük az erdőt, a mezőt, a patakot. Teletömni szeméttel. Ennek kulturális és anyagi okai egyaránt vannak. A hulladékmentes ország illúzió, ám a terület új szabályozása elősegítheti, hogy ne fulladjunk bele abba, amit kidobunk, sőt hosszabb távon anyagi hasznunk származzon belőle. (28–29. oldal)

Új sisak, régi maszk
Menni vagy nem menni. Ha menni, akkor maradni, vagy amint lehet, jönni. E dilemmában őrlődnek a kontinensviadal lázában égő labdarúgó-szurkolók az állami vezetőktől a nyárspolgárokon át egészen az ultrákig szerte Európában. Diplomáciai bonyodalom, sokszorosára emelt szobaárak, fenyegető futballhuliganizmus – van ok a távolmaradásra, mégis aki úgy gondolja, ott a helye, az végül felkerekedik Lengyelországba és Ukrajnába. (30–31. oldal)

Fedezet nélkül
Egy fővárosi pizzéria előtt fogták el egy héttel ezelőtt O. Nagy Imrét, a kilencvenes évek elején csődbe vitt Ybl Bank volt elnökét, aki ellen tíz körözési eljárás volt érvényben. O. Nagy Imre a fehérgalléros bűnözés egyik olyan „alakja”, akit kivételesen utolért a honi bűnüldözés, a rendszerváltás után a bankárok közül talán ő volt az első, akinek csuklóján kattant a bilincs. (32. oldal)

Rozsdatemető
Hatalmas hajóroncsokat tárolnak évek óta az ország egyik legszebb természeti adottságú területén, a pilismaróti öbölben. A szebb napokat látott járművek a rendszerváltozást követően kerültek magánkézbe, az állami kavicskotró vállalat korábbi vezérigazgatójához. Most százmilliókért próbálják értékesíteni őket. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.