Övék a holnap?

MN

2017. október 6., péntek 06:20, frissítve: péntek 07:55

Szeparatista törekvések és magyar autonómialehetőségek Barcelona után. Zatykó László-interjú. Húszéves a magyar kereskedelmi televíziózás. Szécsi Noémi a magyar plasztikai sebészet hőskoráról. Szombaton Magazin!

„Kárpátalján, ahol nincs egészségbiztosítás, átlagban 12 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok, a tanárok fizetése harmincezer körül van, az árak pedig ugyanakkorák, ha nem magasabbak, mint nálunk. Miért kell még tetézni is ezt a nyomorúságot? Kárpátalján a legnagyobb szegénységben is viszonylag békében éltek egymás mellett oroszok, ukránok, magyarok, svábok, románok, szlovákok, lengyelek. Ebbe miért kell belerontani? Az orosz–ukrán háború a maga értelmetlenségével szintén tizedeli a magyarokat, hiszen minden hadra fogható fiatal elmenekül. Ki akar meghalni abban az értelmetlen, zűrzavaros mocsárban, ami a Donyec-medencében történik? Az oroszok ellen született ez a törvény, de mi is szenvedjük. Helyes, hogy minden politikai formáció kiáll ellene.” (Zatykó László atya)

Ez csak néhány a sok érdekes mondat közül a hétvégi Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

 

Egyelőre beláthatatlanok a kö­vet­kez­ményei az erőszakos rendőri fellépéssel akadályozott katalán füg­get­lenségi népszavazásnak. Európá­ban több helyen is erősödik a szeparatizmus.

Legkisebb testvérként lépett be a Kisebb Testvérek Rendjébe, több mint negyed évszázadon keresztül volt magiszter. A rendszerváltás után a kárpátaljai Nagyszőlősön épített templomot és közösséget, büszke rá, hogy nem csak római katolikusok jártak a misékre. Zatykó László testvér meggyőződése, hogy elemi keresztény kötelességünk támogatni a bajbajutottakat, ugyanakkor rendkívüli bölcsességre és fegyelemre van szükség ahhoz, hogy jól tudjunk segíteni.

„Központi célcsoportunk a család, de igen fontos számunkra a vidék Ma­gyarországa. Szeretnénk figye­lem­mel kísérni a határon túl élő magyarok életét. Szeretnénk nyomon követni, hogyan emeli fel fejét az a nép, amely a rendszerváltó átalakulás során új sebeket kapott a régiek mellé.” Húsz év távlatából talán meglepő, hogy Pintér Dezső, az akkor induló Tv2 vezérigazgatója ezekkel a szavakkal írta körül az új csatorna misszióját 1997 októberében a Magyar Nemzetnek. A világ és Magyarország nagyot változott azóta, hogy a kereskedelmi televíziózás itthon is – sokak szerint bűnben – megfogant. De hogyan kezdődött ez az egész?

Pár évvel ezelőtt még teljesen ismeretlenek voltak az – egyébként teljesen értelmetlen – „alternatív tény”, a „tények utáni” vagy az „igazság utáni világ” kifejezések. Mára azonban az Európai Bizottság tudományos háttérintézményeként működő Joint Research Center (JRC, Egyesített Kutatóközpont) kénytelen volt éves brüsszeli konferenciáját annak szentelni, hogyan lehetne a politikusokkal és az emberekkel megértetni, hogy a tényeknek nincs alternatívájuk, és a tudomány nem az emberiség ellensége. A küzdelem nem feltétlenül reményteljes, mivel – derült ki több előadásból is – az emberek pszichológiai késztetései teszik vonzóvá a tévhiteket.

Nincs a világon még egy olyan üdvözlés, amely annyi bonyodalmat okozott volna, mint a horvátoknak a Za dom spremni (’készen a ha­záért’). Az usztasa köszöntés már nyolc évtizede mérgezi a délszláv népek közti viszonyt, most viszont a horvát kormány úgy döntött: egyszer és mindenkorra megoldja ezt a problémát.

Témák a Magazinból

Övék a holnap?
Autonómiatörekvések és szeparatizmus külföldön és a határon túl Barcelona előtt és után (17., 20. oldal)

„Itt még jön valaki”
Zatykó László Kárpátaljáról, ketrecharcról és Petri György istenkereséséről (18–19. oldal)

Képernyőfüggők kanapékalandjai
A keleti blokk országaihoz képest nálunk jóval később jelent meg a kereskedelmi televíziózás, azóta viszont rendületlenül SMS-t ír vagy épp bambul a magyar (21. oldal)

Fara bozgori
Hangulatjelentés a brassói Sepsi–Steaua-meccsről (22–23. oldal)

A megértés illúziója
Nem túl reményteli küzdelem az alternatív valósággal, avagy az emberek pszichológiai késztetései teszik vonzóvá a tévhiteket (22–23. oldal)

Készen a hazáért
Rádiószózattól a márványtábláig, majd a teljes elhallgatásig – Egy kompromittálódott köszöntés karrierje (24. oldal)

Knindzsa fogságban
A szerb vörös sapkások parancsnokát tizenöt év börtönre ítélték (24. oldal)

Szibériai tigris, amelyik megette a tejfelt
A narcizmus és a gyilkos diktátorok hosszú ideje ösztönzik vizsgálatokra a pszichológusszakmát (25. oldal)

A költő, az édesanyja meg az érettségi
Fűzfa Balázs az irodalomtanítás válságáról, az okostelefonra letölthető tankönyvekről és az örök kortársakról (26. oldal)

Békebeli színésznők kés alatt
Történetek a magyar plasztikai sebészet hőskorából (27. oldal)

Engedmény nélkül
Esszé: Szabó Magda 100 – Kilencven sikeres esztendő egyenes gerinccel (28. oldal)

Szót kér a szemtanú
Kiss Gy. Csaba személyes emlékeken alapuló könyve a történelmi szerepre vállalkozó MDF hőskoráról (29. oldal)

Borközép: Gazda Albert az ideális furmintról (30. oldal)

Nagy nulla
Bár a tudománytörténet erősen Európa-központú, az indiaiak régen nagyon is előttünk jártak a matematikában (32. oldal)

Gazda Albert Miska huszárról. Plusz Hegyi Zoltán, Szörényi László, Kelecsényi László és Győrffy Ákos tárcái

 

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.