Perselypénz – Magazin-ajánló

2012. április 5., csütörtök 15:23, frissítve: szerda 15:39

Legfrissebb, április 5-i számunkból ajánljuk.

Ártér
Ritkán készülünk riportútra olyan izgalommal, mint nemrégiben Kárpátaljára menet, mivel ritka értelmes és előremutató kérdésre kellett választ találni. Kirántható-e a letargiából saját üstökénél fogva egy egész régió – pusztán műemlékvédelem és idegenforgalom „különös” találkozására alapozva? A válasz már a határ innenső oldalán megszületett: nem. Ám a kegyetlen tagadás mögött számtalan apró, reményteli igen lapul meg… (21., 30–31. oldal)

Keleti turistaút
A rendszerváltozás idején a Norddeutscher Rundfunk tudósítójaként sokat forgatott Budapesten Robert Parizon. Az elzászi születésű férfi a fél világot bejárta; a pesti piaristáknál érettségizett, szolgált a keleti fronton, kilenc éven át pedig idegenlégiós volt. Kilencvenesztendősen ismét Budapesten van; EU-programokról filmez. (23. oldal)

Perselypénz
Magyarországon március 1-jétől a korábbi 340–360 helyett csak 32 felekezet működik egyházként, a többiek egyesületté alakulhatnak. A bizniszegyházak ideje lejárt, a változásnak azonban vannak valódi vesztesei is. (24–25. oldal)

Paradicsomi állapotok
Szinte mindennap akad tennivaló a közösségi kertekben, a dolgozó ifjúság számára az ásó, kapa, öntözőkanna alapfelszerelés. Kis földterületekre pályáztak ezúttal Buda szívében, nem szociális alapon, hanem az értelmes
időtöltés és a közösségépítés jegyében. (26. oldal)


Dögrováson
Egy emberként szidja minden magyar háziasszony az Európai Uniót, szerintük azért drága a tojás, mert a hülye állatvédőknek engedve dédelgetik a tyúkokat az új ketrecekben. Kár aggódni: a szabványketrecekben is szenvednek az állatok – és velük együtt a fogyasztók is. Az olcsó nagyipari állattartás gyógyszerekkel, vegyszerekkel „gazdaságos”, az így megtermelt hitvány hús pedig állag- és ízjavító manipulációk sokaságával válik csak fogyaszthatóvá. (27. oldal)

Bennszülött Magyarország
Holnap délután négy órakor mutatja be a Magyar Televízió 1-es csatornája az Endemica Hungarica című új természetfilmet, amely hazánk őshonos állatfajairól szól. Kérdés, hogy dacára az évekig tartó áldozatos munkának, mennyire lehet sikeres egy korlátozott forrásokkal küzdő magyar alkotás a méregdrága külföldi vetélytársakkal szemben. (32. oldal)

Kórtünet
XVI. Károly Gusztáv svéd király az egyik legrangosabb tudományos kitüntetést, a Svéd Királyi Akadémia Aranymedál díját adományozta Belák Sándor állatorvos virológusnak. A laudáció szerint a kutató több
évtizedes munkája elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Svédország ma a világ egyik vezető hatalma legyen az állatok járványos betegségei elleni küzdelemben. (33. oldal)

Ötven macska
Egy Hrabal-rajongó nem ijed meg attól, ha külsőleg is hasonlít a cseh íróra, s ahhoz is van bátorsága, hogy magyar sört vigyen kóstolóba a prágai Aranytigris söröző csaposainak. Hrabal hradistkói sírjáról macskákat gyűjtöget, és polca minden kövének története van. (34. oldal)

Kis magyar Johanna
Sólyom Ildikó színpadi máglyái (36. oldal)

Rika rengetege
Szerda este Budapestre érkezett a Nyirő József földi maradványait szállító repülőgép – a székely írót pünkösd vasárnapján temetik újra Székelyudvarhelyen. A spanyol fővárosban egyre kevesebb nyoma van annak, hogy néhány évtizede pezsgő magyar értelmiségi élet volt Madridban. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.