Somlyósodás – Magazin-ajánló

2012. július 5., csütörtök 17:45

Legfrissebb, július 7-i számunkból ajánljuk:

Somlyósodás
Érdemes-e harcot folytatni azokon a határon túli területeken, ahol már csak egyetlen magyar él, ám Árpád-kori műemlékek jelzik: a vidék egykor a magyar kultúra szerves része volt? Ki vállalja a frontsebészek dilemmáját: eldönteni, melyik közösséget kell megmenteni, és melyiket halálra ítélni? Mivel a magyarság rohamos „visszahúzódása” tapasztalható a Kárpát-medencében a legutóbbi népszámlálási adatok tükrében, egyre égetőbbé válik a szórványvilág gondja. Ezekről a gyötrő problémákról beszélgettünk a múlt hét végén az Erdélyország az én hazám fesztivál meghívott vendégeivel. Hiszen egyszer mindenki sorra kerülhet… (21., 30–31. oldal)

Terézanyu két gyerekkel
Pár évvel ezelőtt sikerkönyvet írt. Állítsátok meg Terézanyut! című regényét – amelyben a szingliség viszontagságait ecsetelte – szokás a magyar Bridget Jonesként is emlegetni. Vajon mit kezd Terézanyu az anyasággal? Az írónő, Rácz Zsuzsa pályázatot hirdetett, hogy a legilletékesebbek mondják el, milyen anyának lenni. A magyar édesanyák által beküldött pályaművek egyike így kezdődik: „Anyának lenni szívás…” (23. oldal)

A sokszínűség védelmében
EU-birodalom kontra nemzetállamok: a tudósok – és nyomukban az elit – nem látják és nem értik a valóságot (27. oldal)

Mutti
Dél-Európa nem rajong érte, de vajon mit gondolnak a németek Angela Merkelről? Szeretik-e a magányos kancellárt? A CDU ma olyan, mint Merkel: semmilyen, és mégis sikeres (28–29. oldal)

Növekvő hangyaboly
London főváros. S immár inkább a világ, mintsem Anglia fővárosa: a gyarmatbirodalom megszűntével is globális központ maradt, miközben ugyanúgy elszakadt közvetlen hátországától, mint sok más nagyra nőtt nagyváros szűkebb hazájától. (34. oldal)

Otthon, de merre…
Kemény fából faragták Kásler Árpádot. Kaliforniában volt asztalos, aranyat mosott Alaszkában, majd vagyonát hazatelepítve a kecskeméti fosztogatókkal vette fel a harcot. És hogy a kaland továbbra se maradjon ki: banki hitelezés kárvallottjainak ezreivel találkozva uzsorával, csalással vádol néhány hazai pénzintézetet. Pár hónapja jogerősen pert nyert a számára kölcsönt nyújtó bank ellen, végső célja, hogy a devizahitelezés egész intézményét törvényellenesnek nyilváníttassa. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.