Szabadfogás

MN

2017. december 15., péntek 07:17

Zaklatási ügy és hatalmaskodás Tyukodon. Mácsai Pál-interjú. Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos Trump-bejelentésről. Éjszaka a Földön – hogyan hat ránk a sötét? A szíriai keresztények között jártunk. Szombaton Magazin!

„Itt ugyanis csak az mer beszélni, aki nem függ senkitől, mert sokan el is hiszik, hogy a polgármesternek köszönhető, hogy van munkájuk. Én a sportban a tisztességes küzdelemhez szoktam, de most az emberek rájöttek, hogy ide elég a sandaság és az alakoskodás. Tyukodon valamikor összetartás volt az emberek között, most meg arra utaznak, hogy kit lehet kiebrudalni. A Pálma ügye is csak tünet: a tanúkat háromszor kérdezik ki, tulajdonképpen ugyanazt mondatják el velük, de nyilvánvalóan csak a kellemetlenkedés a cél. Fejtetőre álltak a dolgok, helyet cserélt a jó és a rossz.” (Szira Péter: Szabadfogás)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

 

Tavasszal a román határ mellett fekvő Tyukodon egy önkormányzati alkalmazott feljelentette a polgármestert szexuális zaklatásért. A jogi végzettségű Németh Kiss Pálma szerint Czibere József erőszakkal közeledett hozzá, a hátát és a mellét simogatta. A hasonló fővárosi ügyek napvilágra kerülése viszont inkább elhalványította a tyukodi esetet, pedig az itt élőknek egyébként is sokkal csekélyebb az érdekérvényesítő képességük. Az ügy fél év alatt szinte semmit nem haladt előre. A polgármester hallgat, kerüli a nyilvánosságot. Helmeczy László, a sértett ügyvédje nem csupán zaklatás, hanem hivatali visszaélés miatt is feljelentést tett. És megjegyzi, egyre többek súgják oda neki, hogy ne fárassza magát: az ügy „jogon kívüli eszközökkel” lesz elintézve.

Az Örkény István Színház alapító igazgatóját, Mácsai Pált a Terápia című sorozat pszichoanalitikusaként láthatjuk viszont nap mint nap a képernyőn. A szerep apropóján a pszichológia hasznáról, a színház közéletiségéről és erkölcsiségéről, a politikai megosztottságról, a könyvespolcán uralkodó rendről és a kényelmes székekről beszélgettünk.

Bejglitesztünkben csöppnyi ízelítőt adunk arról, mit kínálnak 2017 karácsonyán a nagyobb üzletláncok diós és mákos tekercs név alatt, sőt három patinás budapesti cukrászda bejglijét is górcső alá vettük, mert Magyar Elek szerint ez a hagyományos magyar karácsonyi sütemény „készüljön bár omlós vagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”.

Témák a Magazinból

Szabadfogás
„Fejtetőre álltak a dolgok, helyet cserélt a jó és a rossz” – A szexuális zaklatás gyanújába keveredett polgármester falujában mai napig uralkodik a téeszelnök-mentalitás (17., 20–21. oldal)

„A játékba pedig beletágulsz”
Mácsai Pál az Örkény Színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről (18–19. oldal)

Státusbarátok
Szociális kapcsolataink és a vadászó-gyűjtögető életmód (21. oldal)

Evidenciák
„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele? – Vélemények a múlt heti, Jeruzsálemmel kapcsolatos Trump-bejelentésről (22. oldal)

Turpisságok a márványos felszín alatt
Bejglitesztünk tanulsága: ha külföldivel kívánjuk megszerettetni a tipikus karácsonyi süteményt, inkább házi készítésűvel kínáljuk (23. oldal)

Éjszaka a Földön
Hogyan hat ránk a tartós sötétség, és hol tartunk az ellene folytatott évezredes küzdelemben? (24–25. oldal)

A hurrikán szeme
Alakformáló tréning az ágyúzajban és egy eltűnt nemzedék – A szíriai keresztények egyik legfontosabb városában jártunk (25. oldal)

Karácsonyillat
Nagygéci Kovács József református lelkész esszéje (26. oldal)

Infografika
Negyvenöt éve zárult le az űrhajózás aranykora (27. oldal)

Menekültek a nyusziparkban
Szabó Magda szerelmei, avagy könnyen zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből (29. oldal)

Gazda Albert egy kudarcos jó cselekedet sikeréről. Gasztronómia: a halakról. Plusz Hegyi Zoltán, Lackfi János, Fecske Csaba és Győrffy Ákos tárcái.

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.