Szárnyak kartonból – Magazin-ajánló

MNO

2012. május 17., csütörtök 19:00, frissítve: csütörtök 19:11

Legfrissebb, május 19-i számunkból ajánljuk:

Amikor kerülget a sors
Tavaly augusztusban az utóbbi évek legmegrázóbb bűnügyére derült fény Magyarországon: egy banda élve ásott el egy férfit, aki megmenekült, és értesítette a hatóságokat. A rendőrség hamar elkapta a tetteseket, és négy holttestet ásott ki a földből. A túlélő azóta rejtőzködve él, az esetről egyszer beszélt nyilvánosan, arcát nem vállalva. A székelyföldi Szovátáról származó férfival most arról is beszélgettünk, tíz hónapnyi idő elég-e feldolgozni a feldolgozhatatlant. (21., 25. oldal)


Szárnyak kartonból
Ritka, hogy egy ismert ember bevallja: hosszú éveken át drogfüggő volt. Szabó Győző színész, a Valami Amerika filmek főszereplője, a Beugró című műsor alaptagja most könyvben mondta el. Nem is akármilyenben. Több mint tíz éve nem nyúlt kábítószerhez, de előfordul, hogy még ma is álmodik a heroinnal. (23., 24. oldal)

Öröklött téveszme
Egy genetikai vizsgálatokat végző magyar cég két évvel ezelőtt kiadott leletében azt írta egy magánszemélynek, hogy „a családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak”. A lelet kapcsán a napokban robbant ki a botrány, elsősorban etikai okok miatt. Csakhogy a szakvélemény megállapításai számos szakértő szerint tudományos értelemben is minősíthetetlenek. (24. oldal)

„Laurence Olivier” a gyóntatószékben
Közelmúltunk egyik legtisztázatlanabb ügye a történelmi egyházak és a kommunista rendszer kényszerű kapcsolata. Nemcsak a felekezetükről jelentő papok kilétéről, együttműködésük okairól tudunk keveset, hanem az egyházat ért üldöztetések nagy része is ismeretlen. Ezek feltárására vállalkozott a fiatal történészekből álló Fehér Hollók csoport. (26. oldal)

Fekete nyár
A Balaton északi partján járva számos helyen ütközünk az út mentén letarolt fasorok látványába. Nyúlánk nyárak tűnnek el egyik napról a másikra. A környezetvédők barbár pusztítást kiáltanak, a szakemberek szerint a kivágás és az újratelepítés a világ legtermészetesebb folyamata. (28. oldal)

Tündérország
Kétszázötven évesen ideje megfiatalodni, gondolták az eszterháziak, s a gondolatot felkarolta az Európai Unió, hiszen a fertődi kastély ízig-vérig európai kulturális gyöngyszem, és 3,8 milliárd forintnak megfelelő pénzzel támogatta az elhatározást. A megszépülés első szakasza lezárult, és olyan jól sikerült, hogy május 9-én elakadt mindenkinek a lélegzete, aki részt vett az átadási ünnepségen. (30–31. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.