Szorul a hurok - Magazin-ajánló

2012. április 12., csütörtök 23:02

Legfrissebb, április 14-i számunkból ajánljuk

Szorul a hurok
Brutális gyilkosság híre rázta meg az országot március közepén: orvvadász lőtt rá két férfira Baranya megyében, egyiküknek a torkát is elvágta. Ez az eset is rávilágított a törvényi szigorítás szükségességére, a vadorzást eddig ugyanis alig pár tízezer forinttal bírságolták – ha bírságolták egyáltalán. (21., 26. oldal)

Szent dolog
Lehetséges, hogy a nagy drámai szerepek lenyomatait belül megőrzi az ember, erősítik az élet megpróbáltatásaiban – mondja Piros Ildikó Kossuth-díjas színésznő, aki szerint a pálya értékvesztése talán akkor kezdődött, amikor utoljára írták ki Tolnay Klári nevét nagy betűkkel a plakátra. (23. oldal)

Gyászszalag
A Titanic 1912. április 10-én délben futott ki a kikötőből, közben kis híján összeütközött az amerikai New York óceánjáróval. Este hét és kilenc óra között a franciaországi Cherbourgban még felvett utasokat, majd nyugat felé fordította az orrát, és teljes gőzzel New York irányába indult… (24–25.oldal)

Favágó
A Magyarlukafa és Vásárosbérc közötti erdei tragédia gyanúsítottját hamar elfogta a rendőrség, nem volt nehéz dolguk: a férfiról mindenki tudta a környéken, mivel foglalkozik. 27. oldal)

Szibériai Béla
Az ukrán–orosz erőtérben vergődő magyarságnak Ukrajna elfeledett részén kevés esélye van az „uniós” életszínvonalra. Anyanyelvhasználatát, iskoláztatását akadályozó rendeletek vagy éppen kecsegtető ígéretek egymásra torlódó hullámai között kellene talpon maradnia. Méghozzá önerőből, mert a beregi földre nemigen érkeznek támogatások. Az utolsó szalmaszálak egyike lehetne a falusi örökségturizmus – meg az a talpraesettség, amely Mezőgecsétől az Ob folyóig vitt magyarokat. És vissza… (30–31. oldal)

Vörös disznók
Szeles idő van, ilyenkor Kolontárról a bauxitfeldolgozás melléktermékeként keletkező port messzire fújja a szél, le délre, egészen a Tihanyi-félszigetig, sőt a Balaton déli partján túl, Marcaliig. A hatóságok szerint a 2010. október 4-i vörösiszap-áradat előtt is minden rendben volt, akárcsak most. (32. oldal)

Néma hangszer
A karmesteri pálca a misztikus tárgyak közé tartozik. Az ember már évezredek óta zenél, ám a vezénylőpálca alig kétszáz éves. Elkészítése bölcs tervezést és gondos kézi munkát igényel. Így gondolja Préda László is, aki egyedüliként űzi ezt a mesterséget Magyarországon. (34. oldal)

Esődzseki
A kirakatban mindenekelőtt a terebélyesedő megvesztegetési ügy formálja a magyar labdarúgás arculatát, ám paradox módon, akár már középtávon, ez is a sportág javára válhat. A társaságiadó-kedvezményből származó milliárdok nemcsak a profi klubokhoz, hanem az amatőrökhöz és az utánpótlásba is áramlanak. A magyar futball esélyt kapott a felemelkedésre. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.