Túrógombóc fénysebességgel – Magazin-ajánló

2012. július 12., csütörtök 18:57, frissítve: péntek 16:27

Legfrissebb, július 14-i számunkból ajánljuk:

Tárház
Farmer, blúz, ékszer, torta, tetovált bőr, bélyeg, bicikli: lassan nincs a világnak megmutatható olyan felület, amelyen ne tűnne fel a kalocsai – vagy valamilyen más magyar népi – motívum. Tán már sok is belőle – ám a kultúrakutató szerint egy valamirevaló divatkód épp akkor az igazi, ha szinte idegesítő mértékben elterjed. (21., 26–27. oldal)


Túrógombóc fénysebességgel
A svájci–francia határon lévő Európai Atommagkutató Központ tudósai bejelentették, hogy végre megtalálták a régóta várt „isteni részecskét”, a Higgs-bozont. A részecske az utóbbi években afféle internetes sztárrá vált, majdnem annyiszor foglalkoztak vele a részecskefizikához nem sokat konyító fiatalok, mint David Beckham hajával vagy Madonna melleivel. Hogy lett e soha nem látott parányból igazi XXI. századi ikon? (24. oldal)

Mérlegállás
Politikai színek keverednek a kutyatörzskönyvezés miatt kialakult, normális esetben szakmai szintű vitába. A helyzet tizenhárom éve rendezetlen, de mivel jövőre nagy üzletet jelentő kutya világkiállítás lesz Magyarországon, a Parlamentben ezúttal kormánypárti politikusok léptek fel a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) érdekében. Több százmillió millió forint körül folyik a tánc. (28. oldal)

Médián innen, az üveghegyen túl
Bár az élvonalbeli mászók szép kort érnek meg, a hegymászást sokan orosz rulettnek tartják. Még inkább így van ez, ha a fegyver el is sül. És még inkább, ha a sajtó szinte élőben számol be minderről. Extrém körülmények, vetélkedés, halálos baleset és egy újságíró kavarta indulatok: magyar sportolók a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsának árnyékában. (30–31. oldal)

Hálóőrök
Vajon a mostani szülők gyerekkorukban értelmesebben töltötték idejüket a nyári szünidő alatt, csak mert nem volt számítógép és tévét is csak úgy lehetett nézni, ha valaki folyamatosan tartotta a kis Junoszty készülék antennáját? Tiltsa, tűrje vagy eméssze magát a szülő a gyerekek facebookozása miatt? (33. oldal)

Pengeél
A három muskétás – Gerevich, Kovács, Kárpáti – egyike, s mint ilyen, a magyar sport aranyművese. Öt olimpián (1936, 1948, 1952, 1956, 1960) vett részt, és mindannyiszor tagja volt az aranyérmes magyar kardcsapatnak, 1952-ben Helsinkiben pedig első lett egyéniben is. Kilenc világbajnoki aranyérmet szerzett, kétszer (1937, 1953) mind az egyéni, mind a csapatversenyen. Az 1933-as Európa-bajnokságon is részese volt a kardcsapat sikerének. Hétszeres egyéni kardbajnok. Kovács Pál július 17-én lenne százéves. (36. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.