"Ungáriából jöttek?" - Magazin-ajánló

2012. augusztus 9., csütörtök 17:00, frissítve: csütörtök 18:51

Legfrissebb, augusztus 11-ei számunkból ajánljuk:

„Ungáriából jöttek?”
Még az ördögöt is rá lehet bírni az igaz ügyek szolgálatára, ha okosan szólunk hozzá – mondhatjuk a csángó téma apropóján. A Facebookon alig pár hónapja alapított Szeretem a Csángóföldet csoportunk immár több mint négyezer tagot számlál, és nemcsak okos és vidám határon túli, főleg csángó témájú eszmecserék színtere, hanem a hasonló érdeklődésű emberek ismerkedésének fóruma is. Így találtunk egymásra mi, fiatalok – s utunkkal új, magyarok lakta település került fel a térképre. (21., 24–25. oldal)

Rondó
Miért ne lehetnék büszke arra, hogy Korniss Péterrel jó kollégák voltunk, és húsz éven át együtt dolgoztunk? Álságos volna, ha beszélgetésünkben nem a tegezést használnám. Munkásságát időközben – elsőként a magyar fotográfusok között – Kossuth-díjjal ismerték el. Eddig tizenhat kötete jelent meg. Éppolyan energikus, barátságos, tervekkel teli, mint amilyennek anno ismertem. Nemrég köszönthettük hetvenötödik születésnapján. (23. oldal)

Felhúzott kakas
Húsz évig nagy volt a csönd a szép hagyományokkal bíró sportlövészet körül, a közvélemény kevésbé látványos, de sikeres sportágként könyvelte el. Nagyobb hírverés sajátos módon csak a pécsi és soproni gyilkosságok után kerekedett körülötte, s a sokkot nehéz kiheverni. (26. oldal)

Ötvenkilenc tábla
Közös Európa? Míg négy évvel ezelőtt a nyitott határok ellenére az osztrákok helyeztek el behajtani tilos táblákat az országukba vezető utakra, mostanában magyarországi oldalon, az ágfalvai polgármester foglalkozik a sorompóállítás gondolatával. Az itt élőknek elegük lett a forgalomból, így szeptembertől pénzt kérnének az áthaladásért. (27. oldal)

Világvége
Képzeljük el a lehetetlent: Európa áram nélkül marad. Nem tíz percre, hanem napokra, esetleg hónapokra, sőt akár évekre is. Ez lenne az igazi katasztrófa. India belekóstolt ebbe. (28–29. oldal)

Börtönebéd
Negyven hónapi fogva tartás után még mindig nem látszik, mikor kezdődhet el Tóásó Előd ügyének tárgyalása Bolíviában. A július 24-ei dátumot ugyan hónapokkal korábban kijelölték, de munkatársunk hiába utazott Santa Cruzba, az eljárás elmaradt. Riport a La Paz-i San Pedro börtön hétköznapjairól. (30–31. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.