Végelszámolás – Magazin ajánló

2012. január 26., csütörtök 18:30

Legfrissebb, január 28-i számunkból ajánljuk.

• Végelszámolás
Az idő pénz – ez a mondás talán sosem volt annyira igaz, mint a végtörlesztésre adott hetekben. Akik rögvest a bejelentést követően léptek, még viszonylag kedvező kamatra kaphattak hitelt, később a feltételek egyre romlottak. Valóban csak a gazdagokon segít a végtörlesztés? De akkor miért nem kapkodtak az ügyfelek után a bankok? Olvasni próbáltunk az apró betűs sorok között. (21., 28–29. oldal)

• Felérni az asztalig
Nemcsak fényképekkel teli, gyönyörűséges album és komoly tudományos monográfia Deáky Zita néprajztudós „Jó kis fiúk és leánykák” – A kisgyermekkor történeti néprajza Magyarországon (XVI–XX. század) című, a Századvég Kiadónál megjelent könyve, hanem különös kaleidoszkóp is gyakorló szülőknek. Oldalról oldalra újabb és újabb nézőpontot ad. Mennyire nem volt fontos régen, ami miatt ma agyonizgatjuk magunkat, és mennyire meghatározóak voltak olyan nevelési értékek, amelyek már nem is léteznek. (23. oldal)

• Tok
Négyezer magyar nő lehet érintett a Poly Implant Prothese botrányában. Az implantátumot viselő nők szeretnének megszabadulni a mellükben hordott időzített bombától. Gyanús figurák jelennek meg az európai protézisiparban. (24–25. oldal)

• Nyolc ablak
Százhetven évvel ezelőtt jeles reformkori személyiségek szorgalmazására kezdték el építeni Magyarország első, börtönnek szánt fegyintézetét. Az angol minták alapján emelt balassagyarmati fegyházat jó ideig csak építészeti megoldásaiért csodálták az építészettörténet és a műemlékvédelem szakemberei. Mostanában háromszázötven négyzetméteres falfestménnyel kiteljesített kápolnáját is szájtátva bámulja – aki teheti. (26. oldal)

• Balra néző kutyafej
Sokáig a hónap vége számított csúcsidőszaknak, ám a gazdasági válság miatt ma már mindennap sorban állnak a kliensek a zálogház golyóálló üvegfala előtt. A királyvíz megmutatja, hogy a családi ékszerért kapott pénz élelmiszerre, rezsiszámlára, végtörlesztésre vagy egy nélkülözhetetlen duguláselhárító „görény” bérelésére lesz elég. A miskolci zálogházak már alig működnek, ott ugyanis nincs mit beadniuk az embereknek. (27. oldal)

• Iskolapélda
Margittán, Nagyváradon és Nagyszalontán heves vitákat vált ki az új magyar tanintézmények megalapítása. Önmegsemmisítő stratégia, politikai sikerpropaganda vagy a peremvidékre szorult partiumi magyarság kiútkeresése a három anyanyelvi intézmény megalapítása az idei tanévben? Az első félév summája a romániai magyar közoktatás – mi több: a kisebbségi lét fenntarthatóságának minden nyűgét magába foglalja. (30–31. oldal)

• Mi a pálya?
A foci-Eb idejére az UEFA az úr a létesítményekben: saját embereivel, szponzoraival és emelt jegyáraival dolgozik. (32–33. oldal)

• Bandaharc és megtorlás
A szerb partizántevékenységre adott aránytalan válaszként tömeggyilkosságok sorát követték el 1942 januárjában a rendfenntartó erők a Délvidéken. Itthon a második világháborúban példa nélkül álló módon bíróság elé állították a felelősöket, a sértetteket igyekeztek kárpótolni. A hadi helyzet megváltozása után Tito partizánjai több tízezer magyart végeztek ki. (36. oldal)

• Távoli vizeken
Akinek életmódjává válik a hajózás, gyakran úgy viselkedik, akár egy kábítószeres: függővé válik, s vissza-visszavágyik. A legtöbben éppen ezért csak egy-két hónapra szerződnek, s közben hazatérnek. Megéri? Ezt a kérdést talán mindegyikük feltette magának az olaszországi hajókatasztrófát követően, amely egy magyar áldozatot is követelt. (40. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.