Vizes játékok – Magazin-ajánló

MN

2017. október 27., péntek 08:44, frissítve: péntek 13:38

Pusztaszabolcson felavattak egy Kárpát-medencét formázó csobogót, aminek a megyén túl is híre ment, és persze rögtön vitákat generált. Lajtai Péter-interjú. Horthy-szobor a Felvidéken: lesz is, nem is. A szovjet csodarepülő dicstelen tündöklése. Szombaton Magazin!

„Egy magánéleti probléma miatt tértem haza, de ma már látom, hogy feltehetően a gondviselés akarta így. 2004-ben mérhetetlen optimizmus és remény lakozott bennem, életvidám, pompás helynek éreztem a fővárost, mostanra viszont mindez tovatűnt belőlem. Manapság úgy érzem magam, mintha egy gyarmaton élnék, ahol már azt sem tudjuk, kik a gyarmattartók.” (Lajtai Péter)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

 

Pusztaszabolcson felavattak egy Kárpát-medencét formázó csobogót, aminek a megyén túl is híre ment. Azon nyomban összecsaptak felette a szegény–gazdag, hazafi–nemzetáruló dichotómiák apologétái. Vagyis a település a Magyarországon már megszokott mintázatba rendeződött.

Játszott Halász Péter színházában, vezetett három világhírű galériát, és tervezett divatipari csúcsmodelleket. Lajtai Péterrel gyakran előfordult, hogy Antwerpenben reggelizett, Párizsban ebédelt és Londonban vacsorázott. Egykor képszerű verseket írt, ma lírai képkollázsokat készít. Egyszerre alázatos és radikális, mozaikszerű installációin a bennünket elöntő digitális káosz kétségbeejtő gyönyörűségét mutatja be.

Kevés olyan megosztó személyiség van a magyar történelemben, mint Horthy Miklós. Az egykori kormányzó neve azonban nemcsak hazánkban vált ki heves érzelmeket, hanem a határon túl is – pláne, ha szobrot akarnak emelni neki. A szlovákiai Nemeshodoson most sajátos helyzet állt elő: a szlovákok nem, a magyarok viszont hevesen tiltakoznak a szoborállítás ellen. A Felvidékre utaztunk, hogy megnézzük a kormányzó visszatérését.

A kétnyelvű emberek gondolkodási folyamatainak vizsgálata gyakorta kutatott területe a pszichológiának. Mára kiderült, hogy ha valakinek nem az anyanyelvén kell gondolkodnia és kommunikálnia, az jelentős hatást gyakorol a gondolataira is. Ez nem meglepő – gondolhatnánk –, hiszen ha valakinek keresnie kell a szavakat, nem tud arra koncentrálni, hogy racionális döntéseket hozzon. Csakhogy nagyon nem ez a helyzet.

Témák a Magazinból

Vizes játékok
Az ötödik elem: a megszokás – Avagy csobogóavató „mélymagyarok” és „szomjazó” városszéliek harca Pusztaszabolcson (17., 20. oldal)

Az utolsó fűszál
Lajtai Péter a műgyűjtők háromféle típusáról, a szakrális mentőövről és a tudástól mindenhatóvá váló szűk elitről (18–19. oldal)

Szép táj
A kaliforniai tűzvész magyar vonatkozásai (21. oldal)

A vásár fiai
Ha október második hétvégéje, akkor Körösfeketetó (22. oldal)

A második bevonulás
Horthy-szobor a Felvidéken: lesz is, nem is (23. oldal)

A fedél alá pillantva
Bár a Szovjetunió látszólag a polgári légi közlekedés terén is a hanyatló imperializmus orrára koppintott, a Koncordszkij gúnynevet viselő Tu–144 messze nem volt sikersztori (24. oldal)

Oroszország helye
A Kreml technokrata irányt véve ugraná át a belső gyengeség és a globális ambíciók közötti szakadékot (25. oldal)

Szemben az árral
Gérecz Attila tanuszoda (és kultúrház) Dunakeszin (26. oldal)

A végső vereség árnyékában megbúvó fényes győzelem
Száz évvel ezelőtt, 1917 októberében kezdődött a caporettói áttörésként elhíresült hadművelet (26. oldal)

A firkáló német
„Én, dr. Luther Márton bizony megöltem volna magamat, ha nem jelent volna meg az evangélium világossága” (27. oldal)

A szorongás egyenlete
Al Ghaoui Hesna az érzelmi politizálás veszélyeiről, a köztévéről és a célponttá vált újságírókról (28. oldal)

Borsody László, a géniusz
Sporttörténetünk háttérbe szorult fejezete egy tragikus pályakép fénytörésében (29. oldal)

Vidra vagy Pikachu?
Úgy fest, egyre inkább elveszítjük a kapcsolatot a természettel (32. oldal)

Gazda Albert a kávérevolúcióról. Plusz Hegyi Zoltán, Szörényi László, Benedek Szabolcs és Weiner Sennyey Tibor tárcái.

Legolvasottabb cikkek

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.