7,5 millió eurót adna az unió a független médiumoknak a Nyugat-Balkánon

MN

2017. november 10., péntek 16:08, frissítve: péntek 16:45

Az Európai Unió mintegy 7,5 millió euró értékű hozzájárulásról döntött a Nyugat-Balkán térségében olyan új kezdeményezések létrejöttéhez, melyek támogatják a független újságírást, illetve előmozdítják a regionális együttműködést a közszolgálati médiumok között – írja az MTI az Európai Bizottság pénteki közlése alapján.

Mint elmondták, a médiaszabadság egyike az uniós integráció feltételét jelentő politikai kritériumoknak, melyeket az Európai Unióba belépni kívánó országok mindegyikének teljesítenie kell.

Az uniós bizottság a finanszírozás által elő kívánja segíteni a régióban működő független média megerősödését, forrásokat fog biztosítani az újságíróknak, elősegítve a megbékélést szolgáló oknyomozó újságírás térnyerését. Új szakmai segítségnyújtási program indul közszolgálati műsorszolgáltatók számára, támogatást nyújtva a fiataloknak szóló médiatartalmak kidolgozása terén megvalósuló regionális együttműködésekhez, valamint a digitalizált archív anyagok regionális szintű cseréjéhez.

A független média támogatása céljából az uniós bizottság – együttműködve a Demokráciáért Európai Alapítvánnyal – pénzügyi támogatási rendszert is életbe léptet új, független médiavállalkozások és kisléptékű kezdeményezések létrejöttének támogatása céljából.

Korábban megírtuk, hogy egy szokatlan témájú pályázati felhívás jelent meg az amerikai külügyi tárca honlapján. A pályázat kimondottan a fővároson kívüli, tény alapú rádiók, híroldalak és lapok fejlesztését vagy akár létrehozását célozza, az egyetlen nyertes pedig 500-700 ezer dollárt, vagyis mintegy 187 millió forintot kaphat médiumépítésre.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.