7,5 millió eurót adna az unió a független médiumoknak a Nyugat-Balkánon

MN

2017. november 10., péntek 16:08, frissítve: péntek 16:45

Az Európai Unió mintegy 7,5 millió euró értékű hozzájárulásról döntött a Nyugat-Balkán térségében olyan új kezdeményezések létrejöttéhez, melyek támogatják a független újságírást, illetve előmozdítják a regionális együttműködést a közszolgálati médiumok között – írja az MTI az Európai Bizottság pénteki közlése alapján.

Mint elmondták, a médiaszabadság egyike az uniós integráció feltételét jelentő politikai kritériumoknak, melyeket az Európai Unióba belépni kívánó országok mindegyikének teljesítenie kell.

Az uniós bizottság a finanszírozás által elő kívánja segíteni a régióban működő független média megerősödését, forrásokat fog biztosítani az újságíróknak, elősegítve a megbékélést szolgáló oknyomozó újságírás térnyerését. Új szakmai segítségnyújtási program indul közszolgálati műsorszolgáltatók számára, támogatást nyújtva a fiataloknak szóló médiatartalmak kidolgozása terén megvalósuló regionális együttműködésekhez, valamint a digitalizált archív anyagok regionális szintű cseréjéhez.

A független média támogatása céljából az uniós bizottság – együttműködve a Demokráciáért Európai Alapítvánnyal – pénzügyi támogatási rendszert is életbe léptet új, független médiavállalkozások és kisléptékű kezdeményezések létrejöttének támogatása céljából.

Korábban megírtuk, hogy egy szokatlan témájú pályázati felhívás jelent meg az amerikai külügyi tárca honlapján. A pályázat kimondottan a fővároson kívüli, tény alapú rádiók, híroldalak és lapok fejlesztését vagy akár létrehozását célozza, az egyetlen nyertes pedig 500-700 ezer dollárt, vagyis mintegy 187 millió forintot kaphat médiumépítésre.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.