A Népszabadságot bezárató Pecina feltűnt a kelet-magyarországi lapkiadónál

MN

2017. augusztus 23., szerda 07:40, frissítve: szerda 08:41

A Népszabadság bezáratásával ismertté vált, valamint a minap egy bankcsőd kapcsán fiktív számlázási ügyben Ausztriában bűnsegédként elítélt Heinrich Pecina felügyelőbizottsági tag lett a legnagyobb kelet-magyarországi lapkiadó cégben, a Russmediában – írja a 24.hu. Pecina fb-tagsága július 31-étől hatályos, épp attól a naptól, amikor bejelentették, hogy a Media Development Management Kft. (MDM) felvásárolja a Russmediát.

A portál megjegyzi, már ekkor sejthető volt, hogy az MDM-en keresztül valójában Pecinához kerül a 32 ezres példányszámú Hajdú-bihari Napló, a 35 ezres példányszámú Észak-Magyarország és a 38 ezres Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei hírportáljai, a Haon, a Boon és a Szon, mivel volt néhány sokat sejtető tény, ami arra utalt, hogy Pecina állhat az MDM mögött. A kapcsolat mostanra egyre nyilvánvalóbb.

A 24.hu szerint ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy változás történt a Russmedia  operatív irányításában. Az önálló aláírási jogosultságát megőrző Fodor István ügyvezető mellett ugyanis szintén önálló aláírási jogkörű ügyvezető lett az a Kálmán Erika, aki Heinrich Pecina régi bizalmi emberének számít.

A portál figyelmeztet: a fent említett lapok és portálok megvásárlása egyet jelenthet Fidesz-közeli médiummá formálásukkal is, ráadásul Andy Vajna kormánybiztos eközben épp felvásárolja a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadóját, a Lapcomot, a Mediaworks lapjait pedig már régen a Fidesz érdekébe igazították.

Kálmán Erika egyébként nem csupán a Russmediánál lett a napokban vezető, de a Russmediát megvásárló MDM-ben is ügyvezetői státust kapott Fodor István, valamint a ciprusi lakóhellyel rendelkező Maria Kitromilidu mellett.

A 24.hu felhívja a figyelmet arra, hogy Kálmán korábban a szintén Pecina-érdekeltségű BorsodChemnél volt hr- és kommunikációs igazgató, majd 2013-tól a Vienna Capital Partners (VCP) – a Mediaworks volt anyavállalata – részéről a Mediaworks-csoport létrejöttén munkálkodott Pecinával. Kálmán és Pecina a tavaly év végéig az osztrák üzletember nevén lévő Mediaworksnél is szoros üzleti kapcsolatban voltak.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.