A Népszabadságot bezárató Pecina feltűnt a kelet-magyarországi lapkiadónál

MN

2017. augusztus 23., szerda 07:40, frissítve: szerda 08:41

A Népszabadság bezáratásával ismertté vált, valamint a minap egy bankcsőd kapcsán fiktív számlázási ügyben Ausztriában bűnsegédként elítélt Heinrich Pecina felügyelőbizottsági tag lett a legnagyobb kelet-magyarországi lapkiadó cégben, a Russmediában – írja a 24.hu. Pecina fb-tagsága július 31-étől hatályos, épp attól a naptól, amikor bejelentették, hogy a Media Development Management Kft. (MDM) felvásárolja a Russmediát.

A portál megjegyzi, már ekkor sejthető volt, hogy az MDM-en keresztül valójában Pecinához kerül a 32 ezres példányszámú Hajdú-bihari Napló, a 35 ezres példányszámú Észak-Magyarország és a 38 ezres Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei hírportáljai, a Haon, a Boon és a Szon, mivel volt néhány sokat sejtető tény, ami arra utalt, hogy Pecina állhat az MDM mögött. A kapcsolat mostanra egyre nyilvánvalóbb.

A 24.hu szerint ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy változás történt a Russmedia  operatív irányításában. Az önálló aláírási jogosultságát megőrző Fodor István ügyvezető mellett ugyanis szintén önálló aláírási jogkörű ügyvezető lett az a Kálmán Erika, aki Heinrich Pecina régi bizalmi emberének számít.

A portál figyelmeztet: a fent említett lapok és portálok megvásárlása egyet jelenthet Fidesz-közeli médiummá formálásukkal is, ráadásul Andy Vajna kormánybiztos eközben épp felvásárolja a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadóját, a Lapcomot, a Mediaworks lapjait pedig már régen a Fidesz érdekébe igazították.

Kálmán Erika egyébként nem csupán a Russmediánál lett a napokban vezető, de a Russmediát megvásárló MDM-ben is ügyvezetői státust kapott Fodor István, valamint a ciprusi lakóhellyel rendelkező Maria Kitromilidu mellett.

A 24.hu felhívja a figyelmet arra, hogy Kálmán korábban a szintén Pecina-érdekeltségű BorsodChemnél volt hr- és kommunikációs igazgató, majd 2013-tól a Vienna Capital Partners (VCP) – a Mediaworks volt anyavállalata – részéről a Mediaworks-csoport létrejöttén munkálkodott Pecinával. Kálmán és Pecina a tavaly év végéig az osztrák üzletember nevén lévő Mediaworksnél is szoros üzleti kapcsolatban voltak.

 

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.