A születés csodája az On The Spot új évadában

2015. szeptember 28., hétfő 10:53, frissítve: szerda 15:49

A diktátorok gyermekeinek megrázó, helyenként hátborzongató történetei után az On The Spot hetedik évada, a 9 hónap alatt a Föld körül a születés misztériumát járja körül annak minden transzcendens, illetve véresen testi sajátosságát megjelenítve.

A tizenkét részes sorozat – amely kéthetente hétfő esténként látható a Duna TV-n – körbejárva a világot azt mutatja be, hogyan és hová érkezik egy-egy új élet. A menekülttáboroktól és háborús övezetektől a legbékésebb születésházakig, a hindu szertartástól a maják izzasztókamráján át a konzervatív muszlim szülészetig számtalan különféle helyszín és kultúra jelenik meg az epizódokban.

Az önmagában is figyelemre méltó vállalkozás időközben különleges többletjelentéssel telítődött, amikor kiderült, az alkotópáros, Cseke Eszter és S. Takács András is gyermeket vár. A 9 hónap alatt a Föld körül ily módon a lélegzetelállító, elgondolkodtató, máshol könnyfakasztó ismeretterjesztésen túl mély vizuális vallomássá is válik egyben. A produkció minden perce visszautal a készítőire az élet legmélyebb tiszteletét hirdetve. Ezért talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Prima Primissima és Pulitzer-emlékdíjas On The Spot történetének egyik legemlékezetesebb sorozatára készülhetünk.

A két hete sugárzott első rész egy szír menekülttáborba kalauzolta el a nézőket, a ma esti epizód talán épp az ellenpólust képviseli: egy békés, a külvilág borzalmai elől rejtett mexikói születésház működését mutatja be. Egészen pontosan egy fiatal pár, az indián ősöktől származó Alejandra és a német rockzenész, Martin közös gyermekének világra jöttét kísérik végig az alkotók a terhesség utolsó időszakától kezdve a szülésen keresztül a baba első napjaiig.

A helyszín a guatemalai határ közelében fekvő San Cristóbal de las Casas. Ebben a régióban a mai napig számos indián közösség él a hegyekben, ezért Mexikón belül ott dolgozik a legtöbb hagyományos bába. Ennek köszönhetően a városban több születésház is nyílt, ahová messze földről érkeznek nők, akik háborítatlanul, a szülés természetes módját választva akarják világra hozni gyermeküket – ilyen a mai epizódban bemutatott Casa Colibri is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az elmúlt évadokban megtapasztalhattuk, az On The Spot nagyszerűsége abban rejlik, hogy úgy hozza közel a nézőhöz a világ távoli pontjait, hogy azok a teljes valójukban, minden részletre kiterjedően, és ami a legfontosabb, a maguk egyszerűségében jelennek meg. Az alkotók nem színezik ki, pörgetik fel vagy füllentik többnek az eseményeket, mint amilyenek azok valójában. A kamera szinte észrevétlen közvetítőeszközzé válik Cseke Eszter és S. Takács András kezében, és a legjobb pillanatokban csupán annyira alakít a valóságon, amennyire a személyes jelenlét teszi.

Mindez páratlanul érzékeny látásmódot biztosít, amely a jelenlegi sorozat esetében különösen fontos, hiszen a napjainkban szinte tabusított, a kórházi falak közé száműzött szülés témáját másként aligha lehetne bemutatni. Nézőként végig úgy érezhetjük, mintha jelen lennénk, ám ottlétünk a bemutatott történet természetes részének tűnik.

A képsorok ugyanis azon túl, hogy a szülés aktusának különbségeit hangsúlyozzák (eltérő helyek és kultúrák), képesek bemutatni az élet egyformaságát – hiszen a születés pillanatában mindenki egyenlő –, s így az elfogadást, az emberséget, egy fiatal pár egyedi történetét jelenítik meg a lehető legegyszerűbb és legtermészetesebb módon. Egy vajúdó anya, egy aggódó apa, két nyugodt és profi bába és egy újszülött. A születés testnedvekben ázó tárgyilagossága és csodája. Vagyis maga az élet, semmi más.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.