Aki forradalmasította a francia tévézést

LD

2017. március 7., kedd 19:10, frissítve: kedd 21:11

 
Jean-Christophe Averty
Fotó: Pierre Andrieu / AFP
 

A televíziózás és rádiózás hőskorának kiemelkedő alakját, a hétvégén elhunyt Jean-Christophe Avertyt siratják a franciák. A hatvanas évek varietéjének legendás emberét, aki még ebben a változó világban sem tett le többek közt Alfred Jarry népszerűsítéséről. Emellett olyanokat vitt képernyőre, mint Johnny Hallyday, Eddy Mitchell vagy épp Francoise Hardy. A március 4-én elhunyt Averty 88 éves volt.

A Le Figaro szerint több mint ötszáz különleges adás elkészítésében vett részt, létrehozva például a hatvanas éveket meghatározó varietéműsort, a Les raisins verts-t. A tévés rendező a hatvanas években még egy Emmy-díjat is besöpörhetett. Emellett két évtizeden át vitte zenei műsorát (Les cinglés du music-hall) a rádióban. Mindezt úgy, hogy mindent lehetett mondani róla, csak azt nem, hogy rádiós hangja lenne – tette hozzá a Le Monde.

– Számomra a francia irodalomtörténet egyik központi alakja Alfred Jarry – magyarázta a Le Figarónak 1997-ben adott interjúban, miért szerette képernyőre vinni az Übü-történeteket. Már ’65-ben Jarry főművéhez nyúlt, állítása szerint igyekezve úgy felfogni a tévézést, ahogy Jarry a színházra tekintett. – Abszolút művészetként látták ekkor a tévézést – írta Averty halála kapcsán Twitteren a cannes-i filmfesztivál volt elnöke, Gilles Jacob.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.08.

A szerkesztő ajánlja