Az RTL Klub valóságában jól keresnek a tanárok

2018. április 7., szombat 13:31, frissítve: szombat 13:41

Van abban valami ironikus, amikor a köztévé sorozata humorosabban, életszagúbban képes reflektálni a magyar valóságra, mint az RTL Klubé. Márpedig ez a helyzet: a stand-uposok által írt Tóth János egyetlen jelenetébe több eredetiség fér, mint A tanár teljes első részébe. Igaz, nem is eredeti szériával állunk szemben. A jó előre beharangozott sorozat a német Der Lehrer magyar változata, olyannyira, hogy a nyitó rész a második évad első epizódjának a koppintása. Az eredetit egyébként nálunk is játszották Tanárok gyöngye címmel.

A Nagy Ervin főszereplésével készülő műsor inkább a köztévé másik produkciójára, a Holnap talira hajaz, annak minden kínos bohóckodásával, komolyan vehetetlen drámájával együtt. Pedig lehetett volna ez másként is: a forgatókönyv Köbli Norbert munkája volt, a szereplők közt pedig ott találjuk a szakma krémjét. A címszereplő mellett Anger Zsolt, Ötvös András és Ubrankovics Júlia komédiázik az első részben, ám mintha ott sem volnának, nem sikerül életet lehelniük a lehetetlen szériába.

A sorozat humoránál már csak az kellemetlenebb, amikor váratlanul drámára váltunk. A tanár viszont vállaltan limonádé, így egy negyvenperces epizód alatt lerendezhetővé válik, amint egy tizenhat éves fiú szembesül vele: örökbe fogadták. Kétségbeesve a jó fej tanárhoz menekül, majd őt az eredeti anyja után küldi, akinek a nevét természetesen két perc alatt kiadták a gyámhivatalban. Nagy Ervin karaktere fel is keresi a nőt, aki nem kíváncsi a fiúra, szemben az örökbe fogadó szülőkkel, akikkel így a rész végére újra szent a béke. Mindezt – írjuk le még egyszer – nem egészen negyven perc leforgása alatt, bármiféle valódi érzelem kiváltása nélkül.

Közben jut idő a közeg bemutatására is. Kiderül, ez az iskola ugyanabban az alternatív valóságban létezik, mint a Holnap talié. Az időnként felugró messengerablakokból például megtudható, ezek a diákok is így kommunikálnak egymással: „na, mondom a tutit, Szilárd bá bezsákolt az új magyartanárnak”. Az Apám beájulna óta rendületlenül hiszik a magyar forgatókönyvesek és írók, hogy a fiatalok így beszélnek egymás közt. Továbbá órán, ha rákérdeznek az energiamegmaradás törvényére, vicceskedve benyögik: „szex, az engem mindig feltölt”. Hahaha.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A tanár éppúgy nem Magyarországon játszódhat, ahogy a Holnap tali sem. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a frissen randira hívott doktornő kérdésére, miszerint miért e szakmát választotta, Nagy Ervin tanára azt feleli: „jó a fizu, és hosszú a nyári szünet”. És ezt még csak nem is viccnek szánta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.07.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.