Bővül a Nyugat információs arzenálja

2016. november 16., szerda 13:02, frissítve: szerda 16:20

Világszolgálatának a múlt század negyvenes évei óta legnagyobb bővítését jelentette be a brit közszolgálati médiakonglomerátum, a BBC. Noha a lépés széles körű mind nyelvi, mind földrajzi értelemben, illeszkedik abba a Nyugaton megfogalmazott politikai célkitűzésbe is, hogy erősíteni kell az információs hadviselést az elmúlt években nagy globális közönséget szerzett orosz és kínai médiumokkal szemben.

Tizenegy új nyelven indít programokat a brit közszolgálat, így 2017-től hat Afrikában és öt Ázsiában beszélt nyelven, köztük koreaiul is lesz BBC-rádióadás. Bővítik a digitális szolgáltatásokat, a videó- és mobiltartalmak elérhetőségét is. A Tony Hall vezérigazgató által bejelentett expanzió célja, hogy a BBC centenáriumára, 2022-re világszerte félmilliárd emberhez juttassák el a „független és pártatlan újságírás és világklasszis szórakoztatás legjobbját”.

 
Tony Hall vezérigazgató
Fotó: Leon Neal / Europress/AFP
 

Mint fogalmazott, a BBC Világszolgálata a korona ékköve, ami a mai közönségnek már nem mond sokat, de a 19–20. században Indiát értették alatta, a brit gyarmatbirodalom legjelentősebb darabját. Akár tudatos volt, akár elszólás, ez a fogalmazás kitűnően rámutat arra, hogy állami intézményként

a BBC nemzetközi tevékenysége nem lehet független a mindenkori brit kormányok politikai céljaitól,

ami egyúttal azt jelenti, hogy az angolszász világ kitűnő információs, illetve információs hadviselési és propagandaeszközének az expanziójáról is szó van most.

A Szabad Európa után

Erről az aspektusról azért sem szabad megfeledkezni, mert a globális célközönségű orosz és kínai médiahálózat megerősödésével a korábban domináns angolszász, illetve általánosságban nyugati információs fölény elillant. Számos biztonságpolitikai elemzés, de publikus konferencia – Budapesten például a brit hátterű Danube Institute rendezett ilyet – is síkra szállt amellett, hogy

a hidegháborúban olyan sikeres információs küzdelmet újra kellene indítani,

illetve megerősíteni, mert a szabadpiaci médiumok tevékenysége ebben a környezetben nem elég hatékony. Mint ismert, a Szovjetunió bukásával, a nyugati érdekszféra kibővítésével ezek a tevékenységek, melyeknek a zászlóshajói a Szabad Európa és az Amerika Hangja voltak, többé nem élveztek prioritást, s ennek csak az ukrajnai válság nyomán kezdődött meg a felülvizsgálata.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bár ezekről a célokról szégyenlősen és persze érthetően nem tesz említést a BBC, a közleményben azért szó esik az orosz hírszolgáltatás kiterjesztéséről, „regionalizált változatokkal a környező országok számára”, ami az orosz külpolitikai erőfeszítés hangsúlyát képező közeli külföldet jelenti. Ugyancsak ide tartozik az angol nyelvű BBC Világszolgálatba irányuló beruházás, „több eredeti újságírással és szélesebb agendával”. A missziós tudat tetten érhető Fran Unsworth, a BBC Világszolgálat igazgatójának szavaiban is, aki úgy fogalmazott: „Független műsorszóróként továbbra is relevánsak maradunk a 21. században, amikor sok helyen nemhogy több, hanem kevesebb véleménykifejtésre van mód.”

A pártatlanság látszata

Az információs és pszichológiai hadviselésben, illetve stratégiai kommunikációban jártas szakemberek emlékeztetnek: sokrétű tevékenységről van szó, mely széles eszközkészletet igényel, s ebben a technológia fejlődése csak növeli a feladatok számát, hiszen kiterjesztette az információs teret. Míg más médiumokon, például a közösségi interneten közelharc folyik direkt eszközökkel és precíz célkiválasztással, szükség van széles körű közszolgálati jelenlétre is, melynek pártatlan imázsa nagyon fontos a terítési szélesség megőrzése érdekében. Ez azért is fontos, mert egy ilyen, nagyrészt

pontos és pártatlan, illetve szórakoztató tartalmat szolgáltató médiumban elhelyezett kevés, jól időzített, de annál fontosabb propaganda és dezinformáció hatékonysága rendkívül nagy lehet.

Hasonlóan fontos ezeknél a nagy elérés, hallgatottság, nézettség miatt kritikus pillanatokban az elhallgatás, illetve késleltetés képessége is. Egyfajta kifinomult jó zsaru – rossz zsaru módszert kell elképzelni, melyben a BBC-hez hasonló közszolgálati médiumok a Nyugat információs képességi spektrumának egyik végén, a nyílt propagandatevékenység a másik végén helyezkedik el.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.